Betaalvereniging doet mee aan Europese consultatie over instant payments

De Betaalvereniging laat weten te hebben mee gedaan aan een consultatie over Europese plannen inzake instant payments, iets wat in Nederland al bestaat (uitleg Betaalvereniging). Uit het het bericht blijkt dat de vereniging kritiek op de voorstellen heeft:

In de voorstellen van de EC staan onder meer complexe eisen voor het aanbieden van zogeheten ‘bevestiging van begunstigde’ (confirmation of payee) bij Instant Payments, als maatregel tegen vergissingen, fraude en witwassen. In Nederland kennen we dat als de IBAN-Naam Check (naam-nummercontrole). De meeste Nederlandse banken bieden dit sinds 2017 standaard aan bij enkelvoudige digitale overboekingen, al dan niet ‘instant’.

De voorstellen van de EC lijken onnodig veel ruimte te bieden voor het omzeilen of weigeren van deze controle door betalers en begunstigden, waardoor de effectiviteit in gevaar komt. Bovendien kunnen de voorstellen van de EC onnodige extra drempels opwerpen bij e-commerce en aan de toonbank. Dat kan leiden tot vertraging bij de brede uitrol van Instant Payments en bij het ontwikkelen van nieuwe betaaltoepassingen. Op grond van ruim vijf jaar grootschalige ervaring met de IBAN-Naam Check wijzen de Betaalvereniging en haar leden de EC op mogelijkheden om deze controle eenvoudig, laagdrempelig en veilig aan te bieden. Daarbij hoeft geen afbreuk te worden gedaan aan de privacy van consumenten en de zakelijke belangen van retail-ondernemers.

Lees de volledige reactie van de Betaalvereniging en haar leden op de voorstellen voor wet- en regelgeving van de EC rond Instant Payments…

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s