Overheidsillusies over het bevorderen van digitale vaardigheden

Terwijl de wereld door digitalisering steeds gevaarlijker wordt voor mensen, verkondigen overheden nog steeds een glorieuze toekomst dankzij digitalisering. Dat optimisme mag wat mij betreft wel wat getemperd worden, omdat diezelfde overheden digitaal misbruik door grote ondernemingen nog steeds niet onder controle hebben [*].

Die overheden denken dat digitale vaardigheden van mensen bevorderd kunnen worden. Over dat onderwerp verscheen een lezenswaardig artikel van Bas Nieuwenhuijsen op de site van Publiek Denken. Daarin worden de activiteiten inzake het Informatiepunt Digitale Overheid beschreven, op zich een nuttig initiatief. De programmamanager, Marcel Pellicaan, wordt geciteerd:

De overheid digitaliseert steeds verder en wil het liefst ook zo veel mogelijk digitaal met burgers, bedrijven en andere partijen communiceren en zakendoen. Maar een flinke groep mensen is daarvoor niet digitaal vaardig genoeg. ‘Dat zijn zo’n 4 miljoen mensen in Nederland,’ zegt Marcel Pellicaan. ‘De helft van hen is laaggeletterd. Er zijn veel nieuwe Nederlanders bij, maar ook mensen met een beperking en ouderen. Of mensen die tijdelijke problemen hebben.

De activiteiten van het Informatiepunt worden beschreven, maar Pellicaan zegt dat niet moet worden gedacht dat de voornoemde groep volledig digitaal zal kunnen worden:

Ik verwacht overigens niet dat de overheid in de toekomst echt alles met iedereen volledig digitaal zal doen. Er zullen altijd mensen blijven die daarvoor digitaal niet vaardig genoeg zijn. De groep van 4 miljoen mensen is in omvang vrij stabiel gebleken.’

Overigens is er het nodige op software aan te merken, zeker als het niet wereldwijd verspreide software is (van de Amerikaanse internetgiganten). Wat mij betreft moet het devies niet alleen ‘privacy by design‘ zijn, maar ook ‘gebruiksvriendelijkheid by design‘ en ‘security by design‘. Ik werk zelf met de nodige hard- en software die niet aan die eisen voldoet, dus er is werk aan de winkel voor de ontwerpers.

 

 

[*] Datagraaiers zoals advertentiebedrijven Meta/Facebook en Google kunnen onbelemmerd hun gang gaan. De sancties die zij krijgen zijn voor hen speldenprikken.

 

 

NB Met artificial intelligence wordt de wereld nog onveiliger voor mensen:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s