Nederlandse sanctieregelgeving wordt aangepast

Het kabinet kondigt aan dat de sanctieregelgeving, waartoe onder meer de Rusland-sancties behoren, zal worden aangepast. Die regelgeving geldt voor ‘een ieder’, dus niet alleen bedrijven en organisaties maar ook iedere inwoner van Nederland. Naar verwachting zal door de wijzigingen de regeldruk voor ondernemingen en organisaties toenemen.

Men wil het voorstel voor een nieuwe Sanctiewet in juli 2023 consulteren.

Het bericht:

Kabinet moderniseert het Nederlandse sanctiestelsel
Nieuwsbericht | 04-11-2022 | 15:20

Het kabinet schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het Nederlandse sanctiestelsel wordt gemoderniseerd. Met de verwachting dat het sanctie-instrumentarium in de toekomst steeds relevanter, maar ook complexer wordt, is het belangrijk om de Nederlandse wetgeving omtrent sanctienaleving en -handhaving te versterken en toekomstbestendig te maken. Daarmee geeft het kabinet ook invulling aan de aanbevelingen op dit vlak uit het Eindrapport Nationaal Coördinator Sanctienaleving en Handhaving.

Sancties zijn een belangrijk instrument voor (herstel van) de internationale vrede en veiligheid, bevordering van de internationale rechtsorde en de bestrijding van terrorisme. De Sanctiewet 1977 is het afgelopen decennium slechts beperkt gewijzigd, terwijl de omvang en complexiteit van de Europese sanctieregelgeving sterk zijn toegenomen. Om op effectieve wijze uitvoering te kunnen geven aan de snel opvolgende Europese sanctieontwikkelingen, zet het kabinet in op centrale, gerichtere en versterkte samenwerking tussen alle partijen die betrokken zijn bij sanctienaleving. Onderdeel hiervan zijn het toekomstbestendig regelen van bevoegdheden, het moderniseren en mogelijk uitbreiden van bestuursrechtelijk toezicht en handhaving, het regelen van beheer en bewind van bepaalde (langdurig) bevroren tegoeden en economische middelen, en het voorzien in gedegen grondslagen voor gegevensdeling.

Proces
Vanwege de complexiteit vergt de modernisering van het sanctiestelsel een zorgvuldige uitwerking en vraagt het de nodige inzet van de verschillende betrokken departementen. De verzending van de hoofdlijnenbrief markeert de start van het moderniseringsproces. Het streven is om de consultatiefase van het wetsvoorstel voor de nieuwe Sanctiewet in juli 2023 te starten. Aanbieding aan de Tweede Kamer van het definitieve wetsvoorstel is voorzien voor medio 2024.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Sanctieregels. Bookmark de permalink .

2 reacties op Nederlandse sanctieregelgeving wordt aangepast

 1. r grootveld zegt:

  Volgens mij helpen sancties niet. Het treft de zwakken het hardst en laat de boeven ongemoeid (die vinden wel andere wegen). Bovendien zal de bevolking ertoe neigen de regering in bescherming te nemen. Zo werkt dat nou eenmaal. Dat is allemaal al eerder gebleken. Daarenboven treffen de sancties ook onze eigen bevolking. En dat alles omdat een regering ons er van moet overtuigen dat het hun ernst is. Het gaat dan om belangen die spelen bij partijen waar de bevolking part nog deel aan heeft. Bij voorbeeld de belangen die het amerikaanse bedrijfsleven heeft in de oekraine. Of zou onze regering echt wakker liggen bij de gedachte aan het onrecht de oekrainers aangedaan? Je vraagt je dan af waarom het lot van de russen ze blijkbaar koud laat.

  • Ellen Timmer zegt:

   Blijft het probleem dat de Russen zonder een goede reden Oekraïne zijn binnen gevallen en ze – na Oekraïne te hebben plat gegooid – verder kunnen gaan, bijvoorbeeld naar Polen. Hier is een serieus geopolitiek probleem. Maar of de sancties werken is inderdaad de vraag.
   (Je kunt niet zeggen dat het lot van de Russen de regeringen koud laat.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s