AFM waarschuwt tegen datagraaien in de financiële sector

Zelfs de Autoriteit Financiële Markten waarschuwt voor datagraaiende financiële instellingen. Lees het interview met innovatiestrateeg Danny Mekić: Effecten van datagebruik op de financiële marktstructuur, met onder meer:

De keerzijde van de digitale medaille

Digitalisering kan er alleen ook toe leiden dat financiële dienstverleners inzicht krijgen in de gegevens van consumenten die al kwetsbaar zijn. In het uiterste geval kan het inschatten van risico’s bij bepaalde consumenten ertoe leiden dat deze onverzekerbaar worden. En hoewel digitalisering kan helpen bij het meer toegankelijk en transparant maken van de dienstverlening, kan het ook helpen bij het verhullen van bepaalde negatieve aspecten van een product.

Ook kunnen nieuwe manieren worden gevonden om via technologie misbruik te maken van menselijke zwaktes, zoals de beperkte aandachtspanne. Partijen kunnen hier bijvoorbeeld op inspelen bij de verkoop van een consumentenkrediet. En ook het gericht aanpassen van een prijs gaat gepaard met perverse prikkels. Denk aan het bepalen van de maximale betalingsbereidheid van consumenten, wat leidt tot een buitenproportionele prijs ten aanzien van het aangekochte product.

 

Lees de berichten op dit blog over PSD2 (PSD2 gaat deels over ‘open banking’), onder meer Open banking als alibi voor datagraaien | PSD2.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s