Datagraaiende autofabrikanten

Onder de titel “De auto, een datavergaarbak” verscheen op de Investico site het artikel van Parcival Weijnen en Saskia Naafs over hoe de moderne autofabrikanten gegevens over de bestuurders, passagiers en omgeving van auto’s verzamelen en verkopen aan de hoogste bieder. Lees over de datahandelaren die de gegevens kopen en commercieel benutten, met bij mensen onbekende namen als Otonomo, Caruso, Smartcar en High Mobility. Het artikel verscheen ook bij De Groene.

 

 

Lees de tips van de Autoriteit Persoonsgegevens over connected cars.

Op dit blog schreef ik over de ‘slimme’ auto, die niet alleen slim is vanwege de datahonger van fabrikanten, maar ook omdat overheden dat fijn vinden, zogenaamd om het verkeer veiliger te maken (Emergency Call, oftewel eCall). De gegevens kunnen vast ook gebruikt worden voor de bestrijding van terrorisme, ondermijning en witwassen.

 


Aanvulling 21 november 2020
Lees ook ‘Binnen enkele jaren betaalt de auto de tankbeurt zelf’, De Tijd, 18 november 2020.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s