Wanneer gaat het grootbedrijf het mkb op tijd betalen? | consultatie

Een onderwerp dat ik volg is of er eindelijk maatregelen worden genomen rond tijdige betaling van mkb-leveranciers door het grootbedrijf.
Op dat terrein is een wetgevingsconsultatie van start gegaan onder de titel “Wijziging van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het verkorten van de wettelijke betaaltermijn tot 30 dagen“. In het voorstel staat niet meer dan dat de termijn van artikel 119a, zesde lid Boek 6 Burgerlijk Wetboek van zestig dagen naar dertig dagen wordt verkort.

Deze maatregel gaat niet werken als er geen andere mechanismen zijn, zoals een strenge overheidscontroleur en een verplichting voor de accountant om in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen te controleren of het grootbedrijf de leveranciers op tijd betaalt. Uit onderzoek is gebleken dat mkb-leveranciers tijdige betaling niet kunnen afdwingen aangezien ze het risico lopen hun klant kwijt te raken.

Nederland kiest voor een halfslachtige oplossing, zoals ik eerder al schreef.

 

Meer informatie:

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Handelsrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s