Rechtsbijstandsverzekeraars moeten als advocatenkantoor kunnen optreden, zonder zich aan de Advocatenwet te houden | SEO rapport

In het Advocatenblad stond een mooi verhaal over een rapport van onderzoeksbureau SEO (rapport) dat verkondigt dat rechtsbijstandsverzekeraars advocatendiensten moeten kunnen aanbieden zonder zich aan de Advocatenwet te houden. Boeiend is dat de Advocatenblad-auteur de conclusies van het onderzoeksbureau zonder veel analyse overschrijft.

Het is een vreemde zaak dat advocatenkantoren geen rechtsbijstandsverzekeringen mogen aanbieden (daarvan is met abonnementstarieven en dergelijke volgens de AFM al snel sprake), terwijl de verzekeraars wel advocatenkantoor zouden mogen worden zonder zich aan de regels te moeten houden.

Lees over dit onderwerp ook mijn bijdrage aan een bericht in Notarismagazine uit 2014. Ik ben nog steeds van mening dat de regels voor het aanbieden van rechtsbijstandsverzekeringen dienen te worden versoepeld zodat deze ook door advocaten- en notariskantoren kunnen worden aangeboden.

Nog mooier is het als zowel de Advocatenwet als de vergunningplicht voor rechtsbijstandsverzekeringen (in de Wet op het financieel toezicht) worden afgeschaft. Dan krijgen we naar goed Amerikaans model een echte markt waar natuurlijk de sterkste wint en uiteindelijk een duopolie ontstaat.

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s