Onderzoek naar het Centraal Aandeelhoudersregister

Op het ondernemingsrechtweblog verscheen het onderstaande artikel over het Centraal Aandeelhoudersregister (CAHR), dat zou moeten bijdragen aan rechtszekerheid en fraudebestrijding.

 


Onderzoek naar het Centraal Aandeelhoudersregister

Geschreven door:
Hannah Erdman en Niek Zaman

Begin mei 2020 is onder leiding van prof.mr. Niek Zaman en onderzoek-medewerkster mr. Hannah Erdman vanuit de Notariële vakgroep van het Instituut Privaatrecht van de Universiteit Leiden een onderzoek gestart naar de knelpunten en mogelijkheden van een Centraal Aandeelhoudersregister (CAHR). Dit onderzoek komt voort uit initiatieven en vragen vanuit de politiek, het bankwezen en andere financiële instellingen.

Het CAHR beoogt het centraal, digitaal en gestructureerd verzamelen en ontsluiten van informatie over aandeelhouders en andere rechthebbenden in BV’s en besloten NV’s. Sedert 2011 is bij de Tweede Kamer daartoe een Initiatiefwetsvoorstel tot invoering van een CAHR in behandeling, dat – naast het bevorderen van rechtszekerheid – met name gericht is op het opsporen en tegengaan van misbruik en (faillissements)fraude. Vanwege de komst van het UBO-register en andere (Europese) ontwikkelingen in het ondernemingsrecht (zie hierover het rapport: oprichten zonder omwegen, van Stokkermans & Timmerman, 22 mei 2020) is de behandeling in de Tweede Kamer van het wetsvoorstel naar aanleiding van het standpunt daarover van het Kabinet in het najaar 2019 opgeschort.

Buiten de antimisbruik doelstelling (en de bevordering van de rechtszekerheid/ modernisering) is er tot nu toe weinig aandacht geschonken aan de mogelijke financieel- economisch voordelen van de invoering van een CAHR, met name voor het MKB. Om die reden zal dit onderzoek zich tevens richten op het belang van digitalisering en centralisering van aandelenregisters, de bevordering van een efficiënter kapitaal-infrastructuur, het creëren van een (multilateraal) handelsplatform voor aandelen in BV’s (bijv. ook voor crowdfunding en werknemersparticipatie) en de verlaging van financieringskosten en administratieve lasten in het MKB.

Het streven is om het onderzoek af te ronden in oktober 2020.

Lezers van deze blog die willen reageren op het CAHR of een bijdrage willen leveren aan het onderzoek, kunnen zich melden op het e-mail adres j.e.erdman@umail.leidenuniv.nl.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Kapitaalvennootschappen, Rechtspersonenrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s