Bank moest BKR-code verwijderen bij niet verwijtbare schuld

De Amsterdamse rechtbank maakte bekend dat ABN Amro moet coderingen van het Bureau Krediet Registratie (BKR) van een Amsterdamse klant laten verwijderen, omdat het ontstaan van een schuld niet verwijtbaar was.

De samenvatting door de rechtbank luidt:

Kanton – Bank moet BKR-coderingen van klant laten verwijderen

22 juli – ABN Amro moet coderingen van het Bureau Krediet Registratie (BKR) van een Amsterdamse klant laten verwijderen. Daarbij weegt mee dat hij zijn schulden – een lening om zijn pilotenopleiding te betalen – niet kon aflossen omdat hij zonder dat hij daar iets aan kon doen geen baan kon vinden als piloot. Bovendien heeft hij verder geen (substantiële) schulden. De coderingen in het Centraal Krediet Informatiesysteem geven onvolledige informatie. Daardoor geven die een onjuist beeld van de omstandigheden die essentieel zijn om zijn (financiële) gedrag te beoordelen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De klant heeft een groot belang bij dat hij binnenkort kan verhuizen. De kans op een hypotheek is echter miniem als de coderingen niet worden verwijderd. Zijn belang weegt zwaarder dan dat van kredietverstrekkers om bij een nieuwe kredietaanvraag bekend te zijn met klantgegevens uit het verleden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:3945

 

Alle berichten op dit blog over BKR zijn hier te vinden.

 


Aanvulling 6 november 2020
Volgens een artikel bij Radar zou het goed zijn als het BKR nog meer schulden zou gaan registreren. Ik weet niet of dat wel een verstandig plan is, nu BKR zo’n niet-transparante organisatie is en aan de onafhankelijkheid moet worden getwijfeld.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Procesrecht, rechtspraak en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s