Corona-surveillance en bluetooth

Ook in Europa en in Nederland gaan stemmen op dat de gezondheid van alle burgers gemonitord moet gaan worden, ter bestrijding van corona en andere pandemieën. Het surveillance-apparaat bij uitstek daarvoor is de smartphone. Opvallend aan de berichten is dat bluetooth bij de gezondheidsmonitoring een centrale rol speelt.

Dat is opvallend, nu ik onder meer bij het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) lees dat bluetooth een onveilig protocol is, dat je beter zoveel mogelijk kunt uitzetten, lees bijvoorbeeld dit en dit. Zou bluetooth ineens niet meer onveilig zijn?

Lees over de gezondheids-surveillance ook dit bericht op security.nl en de reacties, met veel gemopper van lezers.

 


Aanvulling 12 april 2020
Security.nl gaat in het artikel Kamervragen over beveiligingsadvies bluetooth en gebruik contact-tracing app van 10 april uitgebreid in op de veiligheidsrisico’s van bluetooth en noemt niet alleen de NCSC-adviezen, maar noemt ook een aantal bronnen over de onveiligheid van het protocol.

Het artikel meldt de door een groot aantal leden van de Tweede Kamer gestelde vragen over De mogelijke inzet van apps in het kader van het ‘testen, traceren en thuisblijven’-beleid. Een van de vragen, vraag 10, luidt: “Hoe verhoudt het gebruik van bluetooth door deze apps zich tot de beveiligingsrichtlijnen van het Nationaal Cyber Security Centrum waarin staat: ‘Schakel WiFi, Bluetooth en andere netwerkgroep uit’?“.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Corona-surveillance en bluetooth

  1. r grootveld zegt:

    Wat ik niet zie – afgezien van de waanzin van een dergelijk initiatief , worden zieken maatschappelijke paria? – is de eenvoudige vaststelling dat men er van uit gaat dat iedereen een smartphone heeft! Worden die dan verstrekt door de zorgverzekeraar? Of komt er een wet die ons verplicht tot het bezit van zo’n ding?

    R. Grootveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s