Accidental Americans in Nederland | twee organisaties met verschillende activiteiten

De Nederlandse pechvogels die in de Verenigde Staten zijn geboren, de ‘Accidental Americans’ [*], kunnen voor belangenbehartiging terecht bij de Nederlandse Accidental Americans, accidentalamericans.nl.
In Nederland is ook Americans Overseas, americansoverseas.org, actief, maar op een andere manier. Nadere informatie over beiden volgt hierna.

De Nederlandse Accidental Americans is een not-for-profit groepering (actiegroep) en omschrijven hun doelstelling op de voorpagina van hun site als volgt:

Onze doelstellingen

• Behartigen van de belangen van Nederlandse Accidental Americans.
• Strijden tegen de verplichting van banken om een social security number (SSN/TIN) te moeten hebben.
• Strijden om op een snelle en goedkope manier (zonder SSN en zonder Amerikaanse belastingaangifte via de IRS) een Certificate of Loss of Nationality (CLN) te verkrijgen en daarmee afstand te kunnen doen van het Amerikaans staatsburgerschap.
• Een klankbord zijn voor alle Nederlandse Accidental Americans.

Americans Overseas is de handelsnaam van een besloten vennnootschap die  Americans Overseas B.V. heet. Uit de naam blijkt  dat zij zich op alle mensen met Amerikaanse nationaliteit richten en niet alleen op de Accidental Americans.
Voor deze bv, die zich bezig houdt met het bemiddelen in financiële en fiscale adviezen en informatie, is de Amerikaanse belastingplicht – ook voor de ‘Accidentals’ – een gegeven, zoals op de voorpagina is terug te vinden:

Alle staatsburgers van de Verenigde Staten hebben een belastingplicht en moeten hun buitenlandse bankrekening registreren, ongeacht waar ze wonen of werken. Dit wordt geregeld door de Amerikaanse FATCA-wet en bekrachtigd door intergouvernementele akkoorden tussen veel landen en de Verenigde Staten.

Wij helpen Amerikanen die in het buitenland wonen op georganiseerde wijze aan hun belastingplicht te voldoen en onnodige dubbele heffingen te voorkomen. Op basis van uw persoonlijke situatie geven we u informatie en stellen we u de juiste Amerikaanse belastingadviseur uit ons AOS-netwerk voor. Deze zal u een aanbod op maat doen om u te helpen met uw belastingaangifte. Kosteloos en vrijblijvend.

Op de pagina over de onderneming wordt beschreven dat de organisatie is opgericht door twee Accidental Americans die kennelijk hun lot hebben geaccepteerd, want zij schrijven dat hun organisatie er voor wil zorgen dat de naleving van de VS belastingwetgeving eenvoudiger, directer en meer kostenefficiënt is en dat zij dit doen door informatie te bieden over belastingzaken voor Amerikanen die in het buitenland wonen en door Amerikanen wereldwijd te verbinden met de juiste belastingspecialisten voor hun situatie.

Uit de ondernemingspagina blijkt dat de bv wordt gefinancierd met de commissies die de bv ontvangt van de belastingadviseurs waar de klanten naar worden verwezen, “Als een verwijzingsbureau, zorgen wij voor inkomsten door middel van de commissies die we onze partnerbedrijven vragen voor iedere doorverwezen en gecontracteerde klant – wat betekent dat we gratis verwijsdiensten kunnen blijven aanbieden aan u“.

De activiteiten van Americans Overseas hebben een overlap met die van de Nederlandse Accidental Americans, bijvoorbeeld doordat Americans Overseas een meldpunt in het leven heeft geroepen voor ‘US Persons’ (mensen die belastingplichtig zijn in de VS). Bij dat meldpunt kunnen problemen met bank, financiële instelling over overheidsinstelling rondom de status als US Person worden gemeld. Degenen die dergelijke problemen ondervinden zullen vooral Accidental Americans zijn. Uit de informatie over het meldpunt volgt dat Americans Overseas accepteren dat ook de Accidental Americans belastingplichtig zijn in de VS.

Tot slot
De Verenigde Staten mag er een eigen systeem van belastingheffing op nahouden, dat afwijkt van de rest van de wereld (nl. door niet-ingezetenen te verplichten aangifte over het wereldinkomen te doen). Persoonlijk vind ik het onverkwikkelijk dat de Nederlandse overheid daar medewerking aan verleent. Ik  beschouw dat als een schending van de financiële mensenrechten, die alleen maar plaats vindt omdat de VS een machtig land is.

[*] Mensen met de Nederlandse nationaliteit die de pech hebben in de Verenigde Staten geboren te zijn uit Nederlandse ouders en kort na hun geboorte zijn vertrokken, zijn verplicht als ‘US Person’ belastingaangifte in de VS te doen, ook al hebben ze er verder nooit gewoond. Hetzelfde geldt voor buiten de VS geboren mensen met één ouder met Amerikaanse nationaliteit. Dat komt door het afwijkende nationaliteits- en belastingsysteem van de Amerikanen. Deze mensen worden ook wel ‘Accidental Americans’ (toevallige Amerikanen) genoemd, zie voor meer informatie deze pagina.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Grondrechten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s