Bevorderen financieel consumentengedrag of betere overheidsmaatregelen? | Actieplan Consumentenkeuzes

Terwijl de Nederlandse overheid bezig is alles ingewikkeld te maken, al dan niet op verzoek van Europa (zoals bij PSD2), wordt ook het ‘Actieplan Consumentenkeuzes‘ op touw gezet. Het doel is om ‘financieel gezond gedrag’ te bevorderen. Bij dat plan hoort een brief aan de Tweede Kamer en een rapport.

Uit de brief blijkt dat de financiële sector, consumentenorganisaties, en kennisinstituten zijn uitgenodigd om mee te denken. Het Ministerie van Financiën wil gedragsinzichten inzetten om het doel te bereiken. Mij lijkt dat het meer voor de hand ligt om betere wetten te maken.

Enige onderwerpen van de brief bespreek ik hierna, waarbij ik aangeef welke rol de overheid kan hebben:

  • Sparen faciliteren: de overheid kan dat bevorderen door te zorgen dat banken rente gaan betalen over spaartegoeden en door geen belasting te heffen over het spaartegoed (tot een bepaald bedrag).
  • Betaalachterstanden voorkomen: de overheid is daar zelf een grote veroorzaker van, bijvoorbeeld door afschaffing van het ziekenfonds. Tip: zet de basisverzekering zorg om in een ziekenfonds, met inhoud van premie op uitkering en loon, en laat de zorgverzekeraars alleen de aanvullende diensten bieden. Er zijn veel meer maatregelen denkbaar, bijvoorbeeld om schulden aan telecombedrijven (telco’s) te voorkomen, zoals afschaffing van apparatenverkoop door telco’s, betaling van een voorschot en telefoongebruik tot het voorschot op is. Een andere maatregel is een verbod op koop op afbetaling door consumenten.
  • Aflossingsvrije hypotheek: maak een wet die aflossingsvrije hypotheken van rechtswege omzet in een hypotheek die wel moet worden afgelost met een wettelijk vastgestelde lage rente.
  • Energiebesparende maatregelen: de overheid zou er goed aan doen om al aan te kondigen dat de prijs voor gas in de toekomst omhoog zal gaan zodat investering in gasloze woningen zinvol is. Verder is het verstandig als de overheid in de grote steden, waar veel kleine VvE’s zijn, energiebesparingsprojecten opzet, die speciaal zijn ingericht op al die kleine VvE’s.

 

Meer informatie:

Rijksoverheid:

  • Kamerbrief over Actieplan Consumentenkeuzes.
  • Rapport Financiële consumentenkeuzes.

Media:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s