Handel in persoonsgegevens door energieverkopers

Eerder kwamen energiebedrijven al in het nieuws wegens een enorm datalek. In oktober 2016 schreef ik er over. Deze bedrijven hebben hun zaken nog steeds niet op orde, zo blijkt uit berichten op 17 augustus jl.

En als je gegevens eenmaal gelekt zijn, kom je nooit meer uit de bestanden.

Maatregelen
Het is tijd voor maatregelen, waarbij gedacht kan worden aan:

  • Wettelijk verbod op colportage en telefonische verkoop, algemeen, of in ieder geval voor nutsvoorzieningen als energie.
  • Beschermingsmaatregelen inzake de gestolen gegevens: het wordt tijd dat bij dit soort datalekken het mogelijk wordt om gegevens te vervangen, het BSN, het bankrekeningnummer en om ten aanzien van andere gegevens te laten signaleren bij de overheid en banken dat deze gestolen zijn, zodat ze niet meer voor identificatie of authenticatie kunnen worden gebruikt (niet wijzigbare gegevens zoals vingerafdruk, geboortedatum, adres).
  • Afschaffing van de slimme meter, nu de energiesector niet is te vertrouwen.
  • Wettelijk verbod op gebruik voor identificatie / authenticatie van het type gegevens dat vaak wordt gestolen (mobiel nummer, geboortedatum, bankrekeningnummers, woonadres).
  • Renationaliseren van de consumentenenergiebedrijven, zodat we van die verkoopflauwekul af zijn.

 


Aanvulling 18 november 2020
Netbeheer Nederland schrijft op 12 november: Netbeheerders succesvol over op één applicatie voor verwerken energieverbruik, C-ARM. Op de privacy pagina schrijven ze dat ze hebben geleerd over fouten uit het verleden. Dat hoop ik dan maar. Over een PIA inzake C-ARM kon ik in een kort internetonderzoek niets vinden. Het zal me benieuwen of C-ARM een nieuwe hotspot is.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s