Inloggen met Facebook bij de Nederlandse overheid?

De Nederlandse overheid is nog steeds met IT aan het tobben. In dat verband is het opmerkelijk dat ik een bericht op security.nl van 8 juli jl. lees dat de overheid het makkelijker wil maken voor private ondernemingen om de zgn. ‘inlogmiddelen’ aan te bieden. Voorstel voor de Wet digitale overheid zal daarom worden aangepast, zo lees ik in een kamerbrief.

In het licht van de waarschuwingen door Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) dat Nederland grote digitale risico’s loopt, maakt dit een merkwaardige indruk.

Is dit een bezuiniging van de rijksoverheid waardoor de burger extra cybersecurity risico zal gaan lopen? Om daar achter te komen zal ik de plannen beter moeten bestuderen.

Onlangs heb ik mee gedaan aan een internetconsultatie over het ontwerp voor een Besluit bedrijfs- en organisatiemiddel Wdo, waarin ik heb geklaagd dat enige vorm van integriteitstoetsing ontbreekt rondom de private partijen die  een rol spelen bij het inloggen bij de overheid en het digitaal verrichten van handelingen in het publieke domein.

 

Een ander overheidsplan wat onlangs bekend werd gemaakt, nl. dat mensen gemakkelijker gegevens aanwezig bij de overheid aan private partijen mogen geven, klinkt uit oogpunt van cybersecurity ook niet verstandig.

We gaan zien wat er van komt.

 

Meer informatie:

Inlogmiddelen; cybersecurity:

Digitale kluis en gegevens delen:


Aanvulling 8 november 2019
De Cyber Security Raad bepleit veilige inlogmiddelen om te voorkomen dat mensen via advertentiebedrijven als Facebook gaan inloggen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s