Al geruime tijd is er een encryptie oorlog gaande: de ene kant (de misdaadbestrijders) wil graag overal bij kunnen, terwijl de andere kant (de cybersecurity mensen) zegt dat die achterdeurtjes ook een ingang voor criminelen zijn.
IT-jurist en advocaat bij De Brauw, Axel Arnbak, heeft een artikel (Het Financieele Dagblad, betaalmuur, waarschijnlijk binnenkort hier te vinden) over dit onderwerp geschreven.
In het artikel “Veiligheidsdiensten willen onveilige 5G-standaard. Voor onze veiligheid” waarschuwt Arnbak de overheid niet de fout te maken die al eerder is gemaakt. Hij noemt onder meer de GSM-standaard in de jaren tachtig en het Internet Protocol (IP) in de jaren negentig van de vorige eeuw. Die standaarden zijn bewust onveilig gehouden ten behoeve van de geheime diensten en andere overheidsinstanties. Zo was er een veilige variant van IP, genaamd IPsec, die bewust niet is ingevoerd. Arnbak wijst er op dat uit een onlangs bekend geworden Europees discussiedocument blijkt dat diensten als Europol geen veilige 5G-oplossingen wensen. Hij besluit met:
Maar de geschiedenis leert helaas de tragische les dat luiheid, oud denken en spionage het in technologiepolitiek wint van slimme oplossingen, cybersecurity en privacy. Zo blijven onze auto’s, fabriekslijnen en virtuele werelden onveilig – voor onze veiligheid.
Een trieste conclusie.
—
Arnbak schreef al eerder over cybersecurity, onder meer “Internet is fundamenteel onveilig en zal er ook na de supermicro-hack niet veiliger op worden“.
Aanvulling 8 augustus 2019
In De Groene verscheen een mooi artikel over de behoefte van de VS aan afluisteren, Versleuteld, maar niet voor Amerika, door Huub Jaspers en Marcel Metze, 7 augustus 2019.