1 april-grap slimme meter? | ACM visiedocument inzake slimme meter

Op Emerce stond op 1 april het bericht “ACM wil een soort PSD2 voor data uit slimme meter“.

Het lijkt geen 1 april-grap te zijn, want op de site van de Autoriteit Consument & Markt vond ik  een bericht van 29 maart 2019, “Geef de energieconsument de regie over zijn eigen slimme-meterdata“. Daarin schrijft de ACM:

Geef de energieconsument de regie over zijn eigen slimme-meterdata
29-03-2019

Energieconsumenten moeten zelf toestemming kunnen geven aan dienstverleners zoals energiebesparingsdiensten voor het gebruik van data uit hun slimme meter. Met deze diensten kunnen consumenten hun slimme meter beter benutten en een bijdrage leveren aan de energietransitie.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dit in haar ‘Visie datagovernance energie’, die zij op 29 maart 2019 heeft gepubliceerd. Met deze visie wil de ACM bijdragen aan een beter beheer en een betere benutting van energiedata.

Onafhankelijk beheer
De data uit de slimme meters moeten volgens de ACM op een onafhankelijke manier worden beheerd. De bedoeling is dat alle marktpartijen onder gelijke voorwaarden toegang tot de data hebben. Ze mogen per consument echter alleen de data inzien en gebruiken als die consument daar expliciet toestemming voor heeft gegeven.

Privacy staat voorop
De ACM noemt verschillende organisaties die het onafhankelijke beheer van de data zouden kunnen inrichten, zoals netbeheerders en commerciële partijen. Naast de betrouwbaarheid, de betaalbaarheid en de veiligheid van het systeem, staat de privacy van de consument bij het databeheer voorop.

 

Er wordt verwezen naar een visiedocument datagovernance energie (pdf).

Het verhaal van de ACM klinkt sympathiek, de vraag is of het in de praktijk wel uitvoerbaar is. De consument en het MKB hebben nauwelijks enige datagovernance op welk terrein dan ook en of zij dit ooit zullen krijgen, is de vraag.

Daar komt nog bij dat in 2016 een ernstig datalek bij een groot aantal energiebedrijven is bekend geworden. Ik vraag me nog steeds af of deze sector wel cybersecure kan werken. Het zou een vooruitgang zijn als burgers tools tot hun beschikking kregen om dat te controleren.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s