Harde Brexit en de AVG | informatie Autoriteit Persoonsgegevens en EDPB

Nu er een ‘harde’ Brexit aan lijkt te komen, heeft dat belangrijke gevolgen.

VK wordt ‘derde land’
Gevolg van een harde Brexit is dat het Verenigd Koninkrijk (VK) een ‘derde land’ is in de zin van de AVG. Dit betekent dat bij de internationale doorgifte van persoonsgegevens na de Brexit datum – 29 maart 2019 – de AVG-privacyregels die gelden voor het doorgeven van persoonsgegevens buiten de EU moeten worden nageleefd. Er zijn dan twee regimes mogelijk:

[1] Er is een adequaatheidsbesluit van de Europese Commissie, wat betekent dat de gegevensbescherming in een derde land gelijkwaardig is aan de Europese regelgeving. Zo’n besluit zal er op 29 maart a.s. nog niet zijn.
[2] Als [1] niet mogelijk is, kunnen soms alternatieve instrumenten worden gebruikt (standaard- of adhocbepalingen; gedragscodes of certificeringsmechanismen; bindende bedrijfsvoorschriften; bijzondere incidentele situaties).

Consequenties voor Nederlandse ondernemingen en organisaties
Als u of uw IT-leverancier gebruik maakt van leveranciers uit de VK, is vanaf de Brexit datum de doorgifte van persoonsgegevens alleen mogelijk als aan één van de hierboven genoemde twee regimes is voldaan. Er zijn ook nog andere maatregelen nodig.

Nieuwsbericht Autoriteit Persoonsgegevens
In een nieuwsbericht van 13 februari jl. schreef de Nederlandse privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens, het volgende:

Europese toezichthouders publiceren nadere toelichting Brexit
Nieuwsbericht/13 februari 2019

De Europese privacytoezichthouders, verzameld in de European Data Protection Board (EDPB), hebben meer duidelijkheid gegeven over de juiste naleving van de privacyregels bij een vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie.

In het guidance document schetsen de toezichthouders hoe organisaties zich kunnen voorbereiden op de mogelijke gevolgen bij een no deal- Brexit. De informatie is hier te lezen.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is door verschillende organisaties benaderd met vragen over de effecten die de Brexit zou kunnen hebben op de bescherming van persoonsgegevens. Deze vragen houden onder meer verband met het uitwisselen van persoonsgegevens met organisaties in het VK. Binnen de EU is dat geregeld in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Bij een no deal-Brexit zal het VK een zogeheten derde land worden en zullen organisaties doorgifte van persoonsgegevens aan organisaties in het VK moeten baseren op andere instrumenten.

De AP heeft over de mogelijke gevolgen van de Brexit nauw contact met haar Europese collega-toezichthouders. Binnen de samenwerking van de EDPB bespreken zij diverse scenario’s. Waar mogelijk zal de EDPB bij nieuwe ontwikkelingen nadere informatie geven.

Over de no-dealbrexit zijn naast algemene informatie door de AP de volgende documenten beschikbaar:

 


Aanvulling 21 januari 2021
Inmiddels is Brexit een feit, het is nog steeds ‘hard’ al lijkt het minder erg te zijn dan zwartkijkers voorzagen. Bekijk voor de huidige stand van zaken alleen informatie van op of na 1 januari 2021, omdat een aantal belangrijke handelingen in december 2020 hebben plaats gevonden.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s