Illegale verwerking van persoonsgegevens is endemisch geworden | Eurostat, AVG

Uit een bericht van Eurostat, een Europese statistische organisatie, blijkt dat inmiddels het illegale gebruik van persoonsgegevens endemisch is geworden in de EU. Waarschijnlijk heeft de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) daar geen enkele invloed op.

Eurostat meldt in het bericht “More than 1 in 10 EU enterprises analysed big data” en schrijft vervolgens dat het meestal over persoonsgegevens gaat, nl. de geolocatie van smartphones, tablets en andere draagbare apparaten, alsmede om persoonsgegevens die geoogst bij bij de ‘sociale media’:

Mostly used data sources are geolocation of portable devices and data generated from social media
Enterprises that analysed big data used a variety of data sources. Almost half of all enterprises analysed geolocation data from the use of portable devices e.g. portable devices using mobile telephone networks, wireless connections or GPS (49%), followed by data generated from social media e.g. social networks (45%). Less than one third of enterprises analysed own big data from smart devices or sensors (29%) or data from other sources (26%).

Bijzonder dat deze grootschalige schending van grondrechten door Eurostat normaal wordt gevonden. Het geeft aan dat het hoog tijd is dat maatregelen worden genomen om burgers tegen datagraaiers te beschermen.

Vindplaats van het Eurostat bericht: hier (pdf). Ook een nieuwsbrief van de rijksoverheid maakt hier melding van zonder enig woord van kritiek.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s