“PSD betekende hier in Zeeland 150 jaar lang Provinciale Stoombootdiensten” | PSD2

In de introductie van de iBestuur-nieuwsbrief van 10 januari jl. haalt Peter Lievens welsprekend uit naar PSD2, hij start met “PSD betekende hier in Zeeland 150 jaar lang Provinciale Stoombootdiensten
Vervolgens schrijft hij:

Waarschijnlijk had ik daarom een blinde vlek voor PSD2! Bovendien hebben we nu bruggen en dammen, en een tunnel – en de laatste afvaart was in 2003 – dus hoezo PSD2?
PSD staat voor Payment Services Directive, ofwel de Europese Richtlijn Betaaldiensten. Begin december gaf de Eerste Kamer groen licht voor de implementatie van een nieuwe versie: vandaar PSD 2.
De nieuwe wet moest fintech start up’s een kans geven om met kekke betaaldiensten te komen. Daarom worden de banken gedwongen om gegevens van de betaalrekening van de klant te delen met andere partijen die een betalingsvergunning hebben gekregen.

Guess who’s coming to dinner? Niks sympathieke start up’s: The terrifying five! Facebook, Google, Amazon, Apple en Microsoft hebben hun Europese vergunningen al op zak. Geloof maar dat die met kekke betaaldiensten zullen komen: al je bankrekeningen in één geaggregeerd Google-account, slimme huishoudboekjes en al je betalingen vanuit je persoonlijke Amazon-omgeving. Tuurlijk moet de klant toestemming geven, maar we weten hoe dat gaat met die ‘ik geef toestemming-verklaringen’: Like, Like, Like!

Bankgegevens zijn misschien wel de meest gevoelige persoonsgegevens die er zijn. Ga maar na: contributie voor de SGP, of een donatie aan het COC? Pinnen bij de coffeeshop? De klant kan de gegevens die worden overgeheveld niet beperken, alles gaat mee de algoritmesectie in. Het kan nog erger: de houder van een tegenrekening is natuurlijk ook de sigaar.
Hoe is het mogelijk: terwijl we ons wereldwijd de haren uit het hoofd trekken hoe we die datamonsters weer terug in de doos van Pandora krijgen, besluit de wetgever hen onze meest gevoelige persoonlijke gegevens te voeren.
Volgens mij was ik niet de enige met een blinde vlek. De opstellers van de richtlijn waren zo vol van ‘mededinging’ (nee, niet mededogen) dat ze de olifant in de kamer niet wilden zien.

Zoals de lezers van dit blog weten, ben ik het daar helemaal mee eens: “Bankgegevens zijn misschien wel de meest gevoelige persoonsgegevens die er zijn” en daar moeten Google, Facebook en hun vriendjes vanaf blijven.

Weeffouten?
In het FD verscheen een vraag en antwoord door Rutger Betlem over PSD2-vergunning die Google heeft verkregen. Hij schrijft onder meer “Europese centrale bankiers en toezichthouders erkennen dat PSD2 enige weeffouten heeft“, wat erg vriendelijk is uitgedrukt.

Nieuwsbrieven iBestuur
iBestuur publiceert lezenswaardige nieuwsbrieven, online hier te raadplegen. Aanmelding voor de e-mail nieuwsbrief kan via deze pagina.

Meer artikelen over PSD2 op dit blog zijn hier te vinden.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s