Open access in juridisch Nederland

Onlangs is de site OpenRecht van start gegaan. Op deze site worden juridische artikelen gepubliceerd, die een toetsing door een redactie hebben ondergaan, zoals ook bij de klassieke juridische tijdschriften gebeurt.
Leo van der Wees, van recht.nl is bij OpenRecht betrokken. Hij schreef onlangs over OpenRecht en liet al eerder weten dat hij de juridische blogs zonder redactie maar niets vindt. Het openbaar maken van wetenschappelijke artikelen wordt ook wel ‘open access’ genoemd. Apart is dat Van der Wees niets zegt over de andere juridische open access-initiatieven in Nederland.

Open access bij Bju
Uitgeverij Bju ondersteunt open access, zo schrijven zij op hun site. Zij zijn de uitgever van OpenAccessAdvocate, waarop wat oudere artikelen uit de betaalde Bju tijdschrijften verschijnen en van Netherlands Administrative Law Library. Verder zijn zij de uitgever van een platform over wijzing van het Wetboek van Strafvordering. Hun Engelstalige open access uitgaven zijn via deze pagina te vinden.

Bju publiceert LegalTalk, dat van OpenRecht verschilt doordat LegalTalk verwijst naar op het internet openbaar gemaakte juridische artikelen, zonder toetsing van de inhoud. Het geven van een kwaliteitsoordeel wordt aan degenen die de artikelen plaatsen (zoals advocatenkantoren en individuele juristen) overgelaten.

Toekomst
Op internet zijn al veel juridische artikelen en andere uitgaven te vinden, van wisselende kwaliteit. Er staan complete juridische proefschriften online, soms al direct na de promotie. Er zijn juridische dienstverleners die zich ontwikkelen in de richting van juridisch uitgever. Een voorbeeld daarvan is advocatenkantoor Dirkzwager met hun kennispagina’s.
Het kan niet anders, dan dat de juridisch uitgevers zich moeten gaan heroriënteren, waar geluiden dat de juridisch uitgevers zelf juridisch dienstverlener willen worden blijk van geven. Of dat wel een goed idee is, vraag ik me af.

Ik denk dat het verlenen van juridische diensten een apart vak blijft. De hulpmiddelen van die dienstverlener worden wel anders (nl. digitaler), hoewel een beperking zal blijven dat Nederland een kleine markt is, zodat weinig softwarebedrijven tijd zullen willen steken in legaltech. Juridische informatie zal steeds toegankelijker worden, maar dat is iets anders dan legaltech, software waarmee het werk sneller gedaan kan worden en waarmee leuke tools voor cliënten en relaties kunnen worden geboden. Illustratief is dat in de belastingadviessector wordt geklaagd over het ontbreken van concurrentie in belastingaangifte software, terwijl dat bij uitstek een (relatief) grote markt is.

Dat geeft aan dat voor relatief kleine rechtsgebieden geen software zal worden ontwikkeld, tenzij de juristen zelf aan de slag kunnen met door henzelf te vullen juridische software. Anders gezegd: zoals juristen nu werken met een tekstverwerker en een spreadsheetprogramma, lijkt me dat zij in de toekomst gaan werken met een juridisch database programma en een beslisboom programma, dat zij zelf inrichten en vullen.

Pas op…
Voor alle juridische informatie op internet geldt dat er kritisch mee moet worden omgegaan. Immers de inhoud kan na plaatsing verouderen (bijvoorbeeld door nieuwe wetgeving of nieuwe rechtspraak) en de tekst kan door een niet-juridische lezer onjuist worden geïnterpreteerd. In artikelen kunnen altijd onjuistheden of onzorgvuldigheden staan, ook als de tekst door een redactie is beoordeeld.

Meer informatie:

Ongedateerde bronnen:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Juridisch diversen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s