Mensvriendelijk recht | HiiL Innovating Justice Challenge | regionale finale, Den Haag 2 oktober 2018

Al het recht zou mensvriendelijk moeten zijn en zou bij geschillen of problemen tot een snelle en rechtvaardige oplossing moeten leiden. Ondanks alle pogingen kan de werkelijkheid anders zijn dan de theorie.

HiiL
In Nederland is het hoofdkantoor gevestigd van een organisatie die wereldwijd met het onderwerp mensvriendelijk(e) recht(spraak) bezig is. Dat is ‘HiiL’, een organisatie die zich een ‘not for profit social enterprise’ noemt [*] met als subtitel “user friendly justice“, wat ik vertaal als mensvriendelijk recht.
HiiL heeft hoge verwachtingen van juridische IT, ‘legaltech’, als een mogelijkheid om recht en rechtspraak te verbeteren en toegankelijker te maken.

Innovating Justice Challenge | regionale finale in Den Haag op 2 oktober
HiiL organiseert een wedstrijd op het gebied van legaltech, de “Innovating Justice Challenge“. Juristen en in legaltech geïnteresseerde softwarespecialisten worden uitgenodigd om naar de Nederlandse regionale finale op 2 oktober a.s. in Den Haag te komen. HiiL schrijft:

Wij zijn een Nederlandse stichting gericht op onderzoek en stimuleren van innovatieve oplossingen om ervoor te zorgen dat in 2030, 150 miljoen mensen in staat zijn om hun meest voorkomende  rechtsproblemen te voorkomen of op te lossen. Ons doel is gekoppeld aan Sustainable Development Goal 16: Peace, Justice and Strong Institutions.

Ons Justice Accelerator richt zich op het ondersteunen van lokale, sociale ondernemers die proberen met hun justice innovation de toegang tot het recht te verbeteren. Enkele voorbeelden van de innovaties die wij steunen zijn:

  • Lady Liberty in Zuid -Afrika, een mobiele juridische adviseur die naar townships en arme, afgelegen gebieden rijdt om mensen daar van juridisch advies te voorzien, bijvoorbeeld het opstellen van een testament of uitleg geven over echtscheiding of arbeidsrecht.
  • LawPadi in Nigeria, een website met gratis juridisch advies voor lokale ondernemers.
  • Lexyom in Libanon, een website en app die kunstmatige intelligentie gebruikt om gebruikers te linken aan een advocaat en een uitgebreide vraag en antwoord database biedt

Ieder jaar organiseert ons Justice Accelerator team een Innovating Justice Challenge. Dit jaar organiseren wij deze Challenge op zeven verschillende plaatsen over de hele wereld, waaronder op 2 oktober in Den Haag. Tijdens deze regionale finales zullen door ons geselecteerde, veelbelovende start-ups hun innovaties presenteren aan het publiek. Ze zullen het in een pitch competitie tegen elkaar opnemen. De winnaar krijgt een certificaat en kan worden opgenomen in het HiiL Accelerator programma. U kunt de finalisten van dit jaar hier zien.

De Nederlandse regionale finale wordt op 2 oktober gehouden van 11.30 tot 13.45 in de Fokker Terminal Den Haag tijdens de Impact Startup Fest. De regionale finale biedt een unieke kans om in contact te komen met een grote groep professionals uit de juridische en legal tech sector, en om de allerlaatste innovaties en ontwikkelingen te zien op het gebied van justice innovation. Tijdens het evenement komt een grote diversiteit aan professionals samen en krijgen deelnemers de kans ervaringen en contacten uit te wisselen.

Een interessant initiatief, ik ben benieuwd wat er aan legaltech uitkomt.

NOOT
[*] Zoals in de not for profit wel vaker voorkomt, is het even zoeken voordat de gegevens van de entiteit gevonden worden. Die gegevens staan niet op de hoofdpagina ‘About’ of onder ‘Contact’, maar tref ik aan in een subrubriek onder ‘About’, genaamd ‘PBO Information’.
Tips voor HiiL: [1] vermeld de naam van de rechtspersoon op de pagina Contact; [2] voeg de handelsnaam ‘HiiL’ toe aan de inschrijving in het handelsregister.
Opvallend is dat er onder stichting een klein kerstboompje aan bv’s hangt, waarover ik op de website verder niets zag.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Procesrecht, rechtspraak en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s