Internetgiganten die niet naar hun klanten luisteren | de beperkingen van iOS12

Internetgiganten luisteren niet naar hun klanten. Daar is ook geen reden voor; want die klanten kunnen geen deuk in een pakje boter slaan.

Zo ook de techboys uit de siliconenvallei die het mobiele besturingssysteem iOS maken (één van de twee besturingssystemen in de hele wereld, ongelofelijk dat we dit laten gebeuren).

Waar is beperkingen gebleven?
Een belangrijke mogelijkheid om iOS veiliger te maken, iets wat voorheen in het instellingen menu onder ‘algemeen‘ te vinden was en ‘beperkingen‘ heette, is in de nieuwste versie van het besturingssysteem, iOS 12 verdwenen. Zonder dat de gebruikers er op worden geattendeerd.

Na installatie van die nieuwe versie op mijn telefoon ontdekte ik dat ‘beperkingen’ was verdwenen uit ‘algemeen’, maar waar is het gebleven… Eerst prutsen in de instellingen (alweer is de bluetooth aangezet, terwijl ik dat standaard uit heb staan!). Vervolgens zoeken. Via een zoekmachine zoeken leverde niets op, omdat de fabrikant hier geen informatie over verschaft (handleidingen zijn op hun rommelige site zeer moeilijk te vinden).

Aangezien ik weet dat Engelstalig zoeken meestal meer oplevert, moest ik op zoek naar de Engelse vertaling van ‘beperkingen’. Op de site van de fabrikant kwam ik steeds in de Nederlandstalige versies van de handleiding terecht, bah. Vervolgens dan maar elders gezocht en ha, daar is ie dan “restrictions“, zo heet het. Als ik daar op zoek, ontdek ik dat mensen die de beta-versie aan het testen waren, al met hetzelfde probleem kampten. Toch heeft het arrogante bedrijf er niets aan gedaan én laat gebruikers die de gewone versie installeren in de kou staan.

Materiaal en privacy
Het werkt als volgt:

 • Beperkingen zit niet meer onder ‘algemeen‘ maar is een submenu van ‘schermtijd‘ geworden en heet ‘materiaal en privacy‘. Het is kennelijk de bedoeling dat het niet meer te vinden is, want ook deze fabrikant wil alles van zijn gebruikers weten.
 • Schermtijd‘ kan niet worden uitgezet (ik vind het een onzin functie) want dan werkt het submenu ‘materiaal en privacy‘ ook niet meer.

Hier onder links het instellingen menu en rechts wat te zien is als je doorklikt naar ‘materiaal en privacy‘:

 

 

Luisteren?
Ik heb de siliconenjongens mijn klacht in het Engels gemeld,

 

maar bij het afsluiten van dit bericht nog niets gehoord. Ik verwacht ook geen reactie, laat staan dat ze iets gaan doen. Want internetgiganten luisteren niet.

Meer informatie:

Er zijn nog veel meer van dit soort berichten.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Internetgiganten die niet naar hun klanten luisteren | de beperkingen van iOS12

 1. Oh, wat is mij dit uit het hart gegrepen!
  En wat is dit een fijn stukje handleiding, een pareltje en nog wel in het Nederlands. Het valt me overigens bij veel onderwerpen uit de wereld van technologie op dat de Nederlandstalige literatuur van matige kwaliteit is, zowel qua inhoud als stijl en taalgebruik.

  • Dank voor het compliment! Als gebruiker erger ik me mateloos aan de commerciële willekeur van internetgiganten, die interfaces aanpassen en onnodig ingewikkeld maken. Het veilig instellen van iOS apparaten wordt door de ingewikkeldheid van de instellingen-interface heel lastig.
   Overigens zijn de interface wijzigingen in iOS13 deels ook een achteruitgang.
   Het enige positieve aan iOS 13 is dat de preview van foto’s beter is geworden.
   Ik begin heel erg de behoefte te krijgen aan een linux-telefoon en een interface die ik zelf kan instellen.

   Groeten,
   Ellen

  • Het laatste nieuws: Apple heeft de naam van het vierde item onder Schermtijd gewijzigd in… ‘Beperkingen’. Geniaal! Nu nog loskoppelen van het maffe Schermtijd en terugzetten naar Algemeen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s