De nieuwe vorm van mensenhandel | ‘gepersonaliseerde’ aanbiedingen

Het is fascinerend om te zien hoe iedere burger met toegang tot het internet, maakt niet uit of het zakelijk of privé is, online wordt verhandeld door middel van ‘gepersonaliseerde’ prijzen en aanbiedingen. Soms gaat dat via digitale veilingen, zoals onder meer in het proefschrift van Borgesius is te lezen.

Onlangs is een Europese studie bekend gemaakt over deze moderne mensenhandel (oftewel handel in persoonsgegevens). Daarbij is gebruik gemaakt van mystery shoppers.

Uit de aankondiging op de site van de Europese Commissie blijkt onder meer:

  • Meer dan 3/5e van de e-commerce websites personaliseert de bezoeker via de toegangsroute naar de site (bijvoorbeeld prijsvergelijkingsites, zoekmachines, het gebruikte mobiele apparaat).
  • 92% van de aanbieders van vliegtickets personaliseert het aanbod; 76% van de hotelkamer sites personaliseert wat wordt aangeboden; bij sportschoenen wordt door 41% gepersonaliseerd.
  • Consumenten maken zich grote zorgen over het verzamelen van persoonsgegevens door internetwinkels.

De aankondiging zegt het volgende over het gebruik van de uitkomsten van het onderzoek:

How will these findings be used?
The policy approaches suggested in this study should be seen in the light of the newly applicable General Data Protection Regulation (GDPR) and the reform of the ePrivacy Directive. The study suggests actions to enforce the Regulation’s provisions with respect to online traders’ transparency obligations towards consumers, as well as initiatives to increase the cooperation and information exchange on personalisation practices between consumer and data protection authorities. Self-regulatory actions, such as the development of EU-wide standards and best practices on the use of personalisation practices, are recommended for the e-commerce industry. The study also suggests ways to increase consumer awareness and concrete ideas for further research in this area.

Voorts wordt gewaarschuwd voor de razendsnelle technische ontwikkelingen:

The mystery shopping findings data on pricing should be interpreted with care. The advanced technological means for online personalisation are extensive and developing rapidly, and hence difficult to detect by a research methodology, especially since pricing algorithms, increasingly used for both price discrimination and dynamic pricing, are often involved.

Tracking
Adtech bedrijven zijn druk bezig met het uitbreiden van hun trackingsmogelijkheden, niet alleen via het internet (zoals via session-replay-scripts). Het lijkt zelfs via kleding te kunnen, zie het recente bericht over de Hilfiger kleding.

Tegengif?
Het Internet of Stupid Things komt er aan. Onveilige dingen die ons tracken en zeer onveilig zijn. Het wordt tijd dat er handleidingen beschikbaar komen, waarmee we die onveilige onderdelen kunnen traceren en uit voorwerpen kunnen slopen.

Als de aanbieders van de onveilige en trackende voorwerpen nu eens een boete aan de burger zouden moeten betalen als een onveiligheid wordt aangetroffen, dan wordt de cybersecurity en tracking bestrijding vast veel interessanter voor die aanbieders. Ik stel voor EUR 1000 per voorwerp.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s