Gegevens van derden en PSD2

PSD2 maakt rekeninginformatiediensten mogelijk, waar ik eerder over schreef en constateerde dat de positie van de wederpartij bij transacties aandacht vergt:

als rekeninghouder 1 toestemming geeft aan een fintech bedrijf, bijvoorbeeld Facebook, om zijn rekeninggegevens in te zien, heeft dat tot gevolg dat Facebook ook persoonsgegevens van derden (de wederpartijen bij de transacties van de toestemminggever), bijvoorbeeld rekeninghouders 2, 3 en 4, in zijn bezit krijgt.

Het lijkt logisch dat rekeninghouders 2, 3 en 4 hun eigen bank kunnen instrueren dat hun persoonsgegevens niet bij de rekeninginformatiedienstverlener van rekeninghouder 1 (in het voorbeeld Facebook) terecht komen.

De Nederlandse banken lijken daar geen zin in te hebben.

Onlangs had ik contact met iemand die een dergelijk verzoek aan zijn bank had gedaan; het werd geweigerd. Op dit moment is hij om zich heen aan het kijken om te zien er mensen zijn die samen met hem de banken op dit onderwerp willen aanspreken.

Het zal me benieuwen of hier een burgerinitiatief gaat ontstaan.


Aanvulling 14 juni 2018

Inmiddels zag ik het artikel van Edwin de Jong over rekeninginformatiediensten, met veel aandacht voor de rekeninghouder die toestemming geeft voor toegang tot zijn rekeninggegevens, maar helemaal niets over de derden, wiens gegevens in de transacties zijn opgenomen. En ook niets over de mogelijkheid dat ondernemers rekeninginformatiediensten gebruiken en daarmee vertrouwelijke informatie over hun klanten prijs geven aan de rekeninginformatiedienstverleners.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s