Affaire Bronkhorst | kafka in de integriteitsindustrie

Op vele terreinen vindt plaats wat ik ‘personentoetsing‘ noem.
Het omvat de ‘verklaring van gedrag’ (die eigenlijk inhoudt dat er geen relevante strafrechtelijke antecedenten zijn), de zogenaamde ‘VOG’, de permanente toetsing van mensen die in de kinderopvang werken, maar ook de toetsing door De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten van ‘beleidsbepalers’ (bestuurders en commissarissen) van financiële instellingen. Ook in het kader van de Wet Bibob vindt een vorm van personentoetsing plaats. Het is een groeiend terrein.

Toetsing van de integriteit van functionarissen is eveneens van belang voor de politiek. Gelukkig is men bij de rijksoverheid bezig de naïviteit op dit punt te verlaten en komen er maatregelen.

BING-schandaal
Dat neemt niet weg dat er met personentoetsing het nodige mis kan gaan. Dat wordt onder meer aangetoond door de ‘BING’ affaire, dit onderzoeksbureau werd onlangs veroordeeld tot vergoeding van schade van een gemeente in het kader van een BING uitgevoerd onderzoek naar een burgemeester.

Bronkhorst-affaire bij Radio Doc
Onlangs werd op Radio 1 bij Radio Doc een goede radiodocumentaire uitgezonden over de affaire ‘Bronkhorst’. Daarin komt een goedwillende burger aan het woord, die hard is aangepakt door een ‘integriteitsdeskundige’.

Het illustreert dat integriteitsregels begrijpelijk moeten zijn voor de politiek actieve gewone burger en dat deskundigen zeer zorgvuldig met die burgers moeten omgaan.

Meer informatie:


Aanvulling 27 maart 2018
Naar aanleiding van een lezersreactie heb ik de passage over BING aangepast. De BING-affaire laat zien wat er bij integriteitsonderzoeken mis kan gaan en welke verwikkelingen er kunnen ontstaan, even zoeken op “BING”, “Verver” en “Ten Wolde”.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Affaire Bronkhorst | kafka in de integriteitsindustrie

 1. W. Kok zegt:

  De ‘Bronckhorst affaire’ komt erop neer dat een commissielid onderzoek heeft gedaan naar de legaliteit van een zienswijze die hij in het kader van zijn functie moest beoordelen. De burgemeester moest de illegale situatie handhaven, (had daar geen zin in) en vond het daarom vervelend dat een commissielid zich ermee bemoeide en vond daarom het handelen van het commissielid niet integer.
  In een brief erkent ze dat de informatie ook op andere wijze te verkrijgen is maar omdat de informatie achter de inlogcode was gezien is sprake van onheus gebruik van informatie.
  Zijn er deskundigen die hier iets van vinden? Informatie zien via de website of dezelfde informatie zien mbv een inlogcode maakt dat een juridisch verschil?
  Zienswijzen zijn al zo wie zo openbaar.

  Er is een plan gemaakt om integriteitsonderzoek te doen en daarbij is gebruik gemaakt van oneigenlijke en onwettige methodes om een ‘soort van bewijs’ te maken, zoals een printscreen van een niet plaatsgevonden telefoongesprek.
  De burgemeester heeft vervolgens een onderzoeker gezocht die S niet integer moest verklaren. Daar tegenover is nog een ander integriteitsonderzoek ingesteld met als uitkomst wel integer. Deze persoon had ook informatie gebruikt van ‘achter de inlogcode’, echter voor hemzelf en die informatie was ook openbaar te verkrijgen. De brief van de burgemeester was voor hem.
  Dus voor hetzelfde ‘vergrijp’ is de een niet integer verklaard en voor de ander mocht het wel.
  Maar ook de ‘integere’ man kreeg er flink van langs. Beide personen zijn enorm beschadigd.
  De beide onderzoeken moesten worden uitgevoerd volgens het stappenplan integriteitsonderzoek. Op vrijwel geen enkel punt is aan het stappenplan gehouden. En niemand die daar iets van zegt, ook het presidium niet en ook de raad niet. Allen lagen te slapen en vonden het kennelijk prima dat 2 van hun collega’s afgeslacht werden door henzelf en de pers. U wilt niet weten wat er allemaal gezegd is in de krant over de 2 personen.
  De zaak loopt nog en komt over een aantal weken voor de (civiele) rechter. De ‘niet integere’ S. heeft de burgemeester en de gemeente aangeklaagd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s