Journalistiek terug naar de oorsprong | nepnieuwsbestrijding

De rijksoverheid kondigde 18 december aan dat er maatregelen worden genomen tegen fake nieuws uit het buitenland en de minister van buitenlandse zaken schreef er een brief over. Mij lijkt dat dit onvoldoende is. Nepnieuws komt niet alleen uit het buitenland. Wat goed zou zijn, is dat de klassieke media (zoals de publieke omroepen) hun taak wat meer serieus gaan nemen en zich niet meer lenen voor fake nieuws en inhoudsloze marketing activiteiten.

Zo vraag ik me af waarom de NOS onlangs zo uitgebreid aandacht besteedde aan twee politieke ‘bewegingen’ die het nodig vonden om bij een gebedshuis op smakeloze wijze  politieke marketing te bedrijven.

Flauwekul is nauwelijks te onderscheiden van echt nieuws, dus daar ligt een rol voor de klassieke media. Zij kunnen een belangrijke rol vervullen bij het correct informeren van ondernemers en burgers, ook over verschillende opvattingen en meningen.

Misschien moet de overheid de klassieke media maar eens een steuntje in de rug geven, zodat hun afhankelijkheid van sensatienieuws afneemt.

NB Wat onverlet laat dat ik vind dat er een media-rechter moet komen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s