Slimme algoritmen om mee te discrimineren

Het lijkt er steeds meer op dat de internetgiganten hun ‘slimme algoritmen‘ niet gebruiken voor het welzijn van de aardbol. Die slimme algoritmen bieden namelijk mooie mogelijkheden om te discrimineren. Officieel “om geschikte doelgroepen te selecteren” en “passende advertenties te tonen“. Zo is de afgelopen tijd al meerdere keren gebleken uit berichtgeving over de wijze waarop internetgiganten commercieel actief zijn en de informatie die zij hebben over mensen te gebruiken voor hun klanten (de adverteerders).

Het laatste bericht dat mijn aandacht trok, is van ProPublica en gaat over discriminatie op leeftijd door Facebook, Dozens of Companies Are Using Facebook to Exclude Older Workers From Job Ads, 20 december 2017. Er zijn vele gelijksoortige berichten, bijvoorbeeld:

Ik herinner me ook berichten over het door Suikerberg gericht aanbieden van reclame aan mensen met suïcidale neigingen en het sorteren van mensen op geloof.

Kortom, het lijkt er op dat de slimme algoritmen van de internetgiganten de menselijke zwakheden uitvergroten. Of onze digitale toekomst er wel vrolijk uit ziet is, ondanks alle propaganda van de tech-verkopers, nog maar de vraag.

Aanverwant:

  • Digitale tijdperk vereist nieuwe mensenrechten, Rathenau Instituut, 10 mei 2017
  • Hoe we met slimme data de toekomst kwijtraken, Maxim Februari, 10 mei 2016
  • CBP presenteert jaarverslag 2014: extra aandacht voor profilering, 28 april 2015, met onder meer: “Steeds vaker verzamelen bedrijven en overheden steeds meer persoonsgegevens van ons. We worden op basis van die gegevens geprofileerd en ons profiel bepaalt op welke manier wij worden behandeld of benaderd. Wij leven in een maatschappij waarin sprake is van ‘digitale predestinatie’. Dit kan mensen beperken in hun vrije ontwikkeling en vrije keuzes.” Met deze woorden overhandigde de voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) Jacob Kohnstamm vandaag het jaarverslag 2014 aan de leden van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s