Wanneer gaat de overheid inschrijving op een adres beter controleren? | Handelaren in inschrijfadressen

Eerder was in het nieuws dat inschrijving op een adres door de overheid nauwelijks wordt gecontroleerd. Iedereen herinnert zich nog de journalist die zich op het privé adres van de minister van binnenlandse zaken liet inschrijven.

Gevolg van een onjuiste inschrijving is dat identiteitsfraude wordt gefaciliteerd én dat andere vormen van criminaliteit mogelijk worden, zoals Marktplaatsfraude.

Recent publiceerde de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens een bericht waaruit blijkt dat daar beweging in komt:

Handel in inschrijfadressen met valse huurcontracten
Nieuwsbericht | 09-08-2017

Steeds meer gemeenten doen aangifte van valse huurcontracten. Die worden gemaakt door handelaren in inschrijfadressen. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) roept de gemeenten op om goed op te letten bij huurcontracten zonder duidelijke toestemming van de eigenaar of hoofdbewoner.

Valse huurcontracten
Vooral leegstaande kooppanden en huurwoningen worden vermeld op de valse huurcontracten. De huurders van de inschrijfadressen, adressen waarvan wordt beloofd dat de huurder zich er in kan inschrijven maar niet gaat wonen, betalen doorgaans een fikse borg en een maandelijks bedrag. Dat bedrag zijn de huurders meestal kwijt zonder dat ze de beloofde diensten hebben ontvangen, zoals bijvoorbeeld het doorsturen van post.

Bestuurlijke boete
Inschrijving op een adres waar men niet gaat wonen is volgens de wet niet toegestaan. Gemeenten kunnen hiervoor een bestuurlijke boete uitdelen. Met een valse inschrijving kunnen mensen bijvoorbeeld onterecht beroep doen op sociale voorzieningen of buiten beeld van de overheid blijven.

Advertenties van inschrijfadressen worden door RvIG verwijderd van onder andere Marktplaats.nl.

Aangifte bij valse huurcontracten
Samen met de Fraudehelpdesk waarschuwt RvIG voor deze praktijken. Bij valse huurcontracten roept RvIG op om altijd aangifte te doen bij de politie en dit door te geven aan RvIG.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s