Sensing

Vandaag ontdekte ik een nieuw woord voor mijn digitale woordenboek: “sensing“. Het betekent dat private en publieke apparaten door middel van sensors menselijke activiteit monitoren. Gisteren was er een congres over het onderwerp.

Sensing maakt onderdeel uit van de ontwikkeling dat er steeds meer surveillance plaats vindt, dat wil zeggen dat menselijke activiteiten worden gevolgd, bijvoorbeeld verkeersbewegingen (autobewegingen via kentekenregistratie; gebruik openbaar vervoer via de OV chipkaart), internetactiviteiten (bijvoorbeeld surfgedrag) en koopgedrag (banken monitoren het koop- en verkoopgedrag van hun klanten).

Onlangs nam de tweede kamer een wetsvoorstel aan op grond waarvan auto kentekens van alle verkeersdeelnemers (dus ook degenen die niets op hun kerfstok hebben) langdurig kunnen worden bewaard.

De surveillance maatschappij is in aantocht.

Meer informatie

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s