Denktank Europees Parlement laat zich door IBM informeren over artificiële intelligentie

Het Europese parlement blijkt een denktank te hebben, zo ontdekte ik via een bericht over Artificial Intelligence (AI). Die denktank heet “European Parliament Think Tank” en denkt ook na over de gevolgen van digitalisering.

In het bericht wordt gesignaleerd dat AI niet alleen leuk is (bijvoorbeeld als hulpmiddel voor overheden en bedrijven) maar dat er ook risico’s aan verbonden zijn.

Het bericht luidt:

Artificial Intelligence: Potential Benefits and Ethical Considerations
12-10-2016

The ability of AI systems to transform vast amounts of complex, ambiguous information into insight has the potential to reveal long-held secrets and help solve some of the world’s most enduring problems. However, like all powerful technologies, great care must be taken in its development and deployment. To reap the societal benefits of AI systems, we will first need to trust them and make sure that they follow the same ethical principles, moral values, professional codes, and social norms that we humans would follow in the same scenario. Research and educational efforts, as well as carefully designed regulations, must be put in place to achieve this goal. International Business Machines Corporation (IBM) is actively engaged, both internally as well as with its collaborators and competitors, in global discussions about how to make AI ethical and as beneficial as possible for people as society.

Bij het bericht hoort een briefing van acht pagina’s, waarin nader op het onderwerp wordt ingegaan.

Hoewel de briefing volgens de voorpagina is geschreven door Francesca Rossi, Policy Department C: Citizens’ Rights and Constitutional Affairs, European Parliament, blijkt uit de tekst van de briefing dat de tekst door het bedrijf IBM is geschreven. Zie bijvoorbeeld “At IBM, we prefer the term “augmented intelligence”.  IBM is het bedrijf achter de supercomputer Watson die in de briefing ook uitgebreid aan bod komt.

Het maakt me wel nieuwsgierig op welke manier IBM bij het parlement aan tafel zit.

De kern van het stuk is te vinden op pagina 7, waar IBM schrijft zich zorgen te maken over te veel regelgeving:

It is clear that a lack of regulations would open the way to unsafe developments. However, also excessive regulations would have a cost to society, since they would not allow us to take advantage of all the potential benefits that AI can bring, such as saving lives, curing diseases, and solving planetary problems.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s