Nationaal Cybersecurity Centrum: “Beroepscriminelen steeds groter gevaar voor digitale veiligheid in Nederland”

In een recent nieuwsbericht laat de rijksoverheid weten dat beroepscriminelen een steeds groter gevaar voor digitale veiligheid in Nederland vormen. Een en ander wordt meegedeeld in het kader van bekendmaking van het door het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) opgestelde rapport Cybersecuritybeeld Nederland 2016.

Het NCSC signaleert in de aankondiging op de eigen site vier opvallende ontwikkelingen:

  • Beroepscriminelen voeren langdurige, hoogwaardige en geavanceerde operaties uit.
  • Digitale economische spionage door buitenlandse inlichtingendiensten zet de concurrentiepositie van Nederland onder druk.
  • Ransomware is gemeengoed en is nog geavanceerder geworden.
  • Advertentienetwerken zijn nog niet in staat gebleken malvertising het hoofd te bieden.

Encryptie 

Opvallend is de opmerking die in de samenvatting van het NCSC-rapport wordt gemaakt over encryptie:

Encryptie heeft het afgelopen jaar veel aandacht gekregen. Belangen van partijen staan soms recht tegenover elkaar. In de discussie over relevantie van encryptie moeten de belangen van opsporing en nationale veiligheid worden afgewogen tegen de veiligheid van het internet en de privacy van zijn gebruikers. In Nederland heeft het kabinet zijn standpunt over encryptie naar buiten gebracht. Het kabinet onderschrijft het belang van sterke encryptie voor de veiligheid op internet, ter ondersteuning van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers, voor vertrouwelijke communicatie van overheid en bedrijven, en voor de Nederlandse economie. Het kabinet heeft zijn standpunt over encryptie naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet is van mening dat het momenteel niet wenselijk is om wettelijke maatregelen te nemen om ont wikkeling, beschikbaarheid of het gebruik van encryptie te beperken.

Mkb neemt onvoldoende security maatregelen

Verder valt op in de samenvatting van het NCSC-rapport dat het mkb achterblijft in het nemen van maatregelen:

Het mkb neemt, ten opzichte van grotere bedrijven, relatief weinig maatregelen op het gebied van cybersecurity. Dit ter wijl een groot deel van de Nederlandse economie wordt gevormd door bedrijven uit het mkb. Lage weerbaarheid van het mkb op het gebied van cybersecurity kan negatieve impact hebben op de Nederlandse economie.

Bericht rijksoverheid

Het complete nieuwsbericht van de rijksoverheid volgt hierna:

Beroepscriminelen steeds groter gevaar voor digitale veiligheid in Nederland
Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
05-09-2016 | 17:12

Beroepscriminelen organiseren zich steeds beter en maken gebruik van geavanceerde digitale aanvalsmethoden. Het afgelopen jaar vonden verschillende grootschalige aanvallen plaats met een hoge organisatiegraad, gericht op diefstal van geld en kostbare informatie. Naast de overheid waren bedrijven en burgers hiervan in toenemende mate het slachtoffer. Beroepscriminelen vormen daarmee een steeds grotere bedreiging voor de digitale veiligheid in Nederland. Dat blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2016 (CSBN 2016) dat staatssecretaris Dijkhoff vandaag aanbood aan de Tweede Kamer.

Afgelopen jaar was sprake van toenemende reële cyberdreigingen. Volgens Dijkhoff zijn de bevindingen uit het CSBN 2016 zorgelijk: ‘Deze ontwikkelingen hebben consequenties voor heel Nederland. Digitale veiligheid is een randvoorwaarde voor het veilig functioneren van onze samenleving en belangrijk voor het vertrouwen in de economie. Via het Nationaal Detectie Netwerk informeren overheid en bedrijven elkaar over actuele dreigingen. Op deze digitale dijkbewaking ga ik de komende tijd extra inzetten. We moeten realistisch zijn: niemand kan op elk moment alles overzien. Daarom moeten overheid en samenleving samenwerken om onze online wereld veilig te houden. De basis is weten waar kwetsbaarheden zijn, die informatie delen en dan de boel dichten.’

Daarnaast is digitale spionage het afgelopen jaar toegenomen. Deze spionage is gericht op politieke en economische informatie. Dit vormt een belangrijke bedreiging voor de nationale veiligheid en concurrentiepositie van Nederland. De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben bijvoorbeeld spionage waargenomen bij Nederlandse bedrijven binnen de defensie-industrie en de topsectoren.

Het kabinet heeft eerder al diverse maatregelen genomen om de digitale veiligheid van Nederland te versterken. Via het actieprogramma van de tweede Nationale Cyber Security Strategie zijn grote stappen gezet. Zo wordt de aanschaf van veilige software gestimuleerd. Publiekscampagnes zoals Alert Online vergroten het bewustzijn. Ook wordt geïnvesteerd in innovatie en onderwijs. Bovendien heeft Nederland het voortouw genomen tijdens het EU-voorzitterschap om cybersecurity internationaal op de agenda te zetten.
Dijkhoff: ‘Nederland heeft de kennis, kunde en capaciteiten om op dit moment op topniveau in het digitale domein te kunnen acteren. Toch zijn extra inspanningen noodzakelijk. Om de bedreigingen het hoofd te blijven bieden, moet Nederland de volgende stap zetten om in het digitale tijdperk mee te komen. Dat kan alleen als overheid en het bedrijfsleven samen optrekken. De samenleving verwacht dat ook.’

Een gewaarschuwd man…

De waarschuwingen door de rijksoverheid NCSC zijn belangrijk. Er wordt aangegeven dat zowel van de overheid als van bedrijfsleven en burger, mag worden verwacht dat er serieuze maatregelen worden genomen op het gebied van digitale veiligheid. De gedachte “het loopt wel los” is niet geldig meer.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s