Wetenschapsmarketing | toekomst van de wetenschapsbeoefening in Nederland

Digitaal kan er veel gemeten worden. Maar of we daardoor ook meer weten is de vraag. Soms is het meten meer een onderdeel van marketing dan dat het tot wetenschap leidt (bijvoorbeeld het meten van aantallen wetenschappelijke publicaties in de juiste uitgaven). Ook wetenschappers hebben te maken met de marketingdwang van de digitale tijd. Niet iedereen is daar gelukkig mee.

In dat licht kan onderstaande aankondiging, van een boek over de toekomst van de wetenschapsbeoefening worden geplaatst. In de introductie van het boek wordt gesproken over wetenschapsmarketing en de publicatieterreur.

Aankondiging door Stichting Beroepseer van het boek “Goed werk voor academici”

“Goed werk voor academici”, door Gabriël van den Brink, Wout Scholten en Thijs Jansen

Universiteiten moeten sterker focussen op samenwerking, variatie en maatschappelijke relevantie. Deze boodschap vertolken Gabriël van den Brink (Hoogleraar filosofie aan de Vrije Universiteit), Wout Scholten (Onderzoeker aan het Rathenau instituut) en Thijs Jansen (Senior onderzoeker aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur & directeur Stichting Beroepseer) in hun nieuwe boek ‘Goed werk voor academici’ dat op 5 september is verschenen. Volgens de auteurs heeft de overmatige focus op publiceren en concurrentie geleid tot een academische ratrace.
De auteurs constateren in het boek dat wetenschappers die ‘strategisch aan hun carrière werken, voornamelijk met hun eigen ‘papers’ bezig zijn en relatief weinig voor hun collega’s doen’ in het huidige systeem worden beloond. Deze academici hechten zich doorgaans nauwelijks aan de gemeenschap waarvan ze deel uitmaken, laat staan dat ze iets voor hun maatschappelijke omgeving willen doen. Van den Brink, Scholten en Jansen baseren deze uitspraken op uitgebreid onderzoek binnen diverse wetenschappelijke disciplines.
De nadruk op onderzoekscompetitie leidt ertoe dat een sterke individualistische cultuur is ontstaan. Deze competitie uit zich voornamelijk in een dominante focus op het aantal (Engelstalige) publicaties. De auteurs stellen dat een betere balans tussen kwantiteit en kwaliteit benodigd is. Van den Brink: ‘Op zichzelf is competitie niet verkeerd; maar het gaat fout als je het competitieve element zo zeer gaat versterken dat een ander belangrijk element van het academische bestaan – onderlinge samenwerking, collegialiteit, gemeenschapszin – daaronder lijdt. Dat is wat de laatste tien jaar steeds meer gebeurt en door onze respondenten breed wordt onderkend’.

Over ‘Goed werk voor academici’
‘Goed werk voor academici’ biedt een analyse van de huidige academische cultuur en bevat een toekomstvisie voor de Nederlandse academische structuur. De bundel bestaat naast het genoemde onderzoek uit bijdragen van vooraanstaande wetenschappers over de academische cultuur en portretten van professionals die kozen voor een carrière buiten de universiteit. Zo bevat het een analyse van prof. dr. Barend van der Meulen (hoofd onderzoek, Rathenau Instituut) over het verloop van academische carrières, een interview met prof. dr. René Bekkers (directeur Centrum voor Filantropische Studies, Vrije Universiteit) over perverse prikkels in het huidige wetenschappelijke systeem, een interview met drie journalisten van De Correspondent waarin zij hun keuze voor een loopbaan buiten de universiteit verduidelijken en een slotbeschouwing met onder andere prof. dr. José van Dijck (president KNAW) en dr. ir. Melanie Peeters (directeur Rathenau Instituut). Meer informatie is hier te vinden

Op dinsdag 1 november is er een discussiebijeenkomst over de bundel bij de KNAW in Amsterdam. Wilt u hierover op de hoogte worden gehouden kunt u contact met ons opnemen via info@beroepseer.nl.

Bestellen

De uitgave van de bundel is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Juridisch diversen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s