Moet regelgeving financiële producten worden aangevuld met regels voor kleine ondernemers | wetgevingsconsultatie

Op 1 september jl. is een wetgevingsconsultatie gestart over de vraag of er beschermende regels nodig zijn ten behoeve van kleine ondernemers, als het financiële producten betreft. De consultatie loopt tot 1 oktober a.s.

In het nieuwsbericht over de consultatie schrijft het ministerie van financiën:

Nieuwsbericht | 01-09-2016 | 16:50
Het ministerie van Financiën wil informatie verzamelen over de effectiviteit en gewenste mate van bescherming van zzp-ers en mkb-ondernemingen bij financiële dienstverlening.
Waar de bescherming van consumenten in de Wet Financieel Toezicht (Wft) consequent geldt voor alle financiële producten en diensten, verschilt de bescherming van kleinzakelijke klanten (zoals zzp-ers en mkb-ers) sterk per financieel product en type klant. Kleinzakelijke klanten worden hierdoor onafhankelijk van hun specifieke kennis en deskundigheid per producttype verschillend beschermd.
Om de effectiviteit en gewenste mate van bescherming in de Wft voor kleinzakelijke klanten van financiële dienstverlening te onderzoeken worden belanghebbenden en deskundigen uitgenodigd te reageren op het consultatiedocument. Het ministerie van Financiën wil met deze consultatie zoveel mogelijk feedback en suggesties ontvangen.

U bent van harte uitgenodigd via www.internetconsultatie.nl/consultatiebeschermingkleinzakelijk uw reactie op de vragen in het consultatiedocument te geven. De einddatum van de consultatie is 1 oktober 2016.

Het onderwerp van de consultatie wordt als volgt omschreven:

In de Wet op het financieel toezicht (Wft) zijn verschillende zorgplichten voor financiële dienstverleners opgenomen om kwetsbare klanten te beschermen. Waar de bescherming van consumenten in de Wft echter consequent geldt voor alle financiële producten en diensten, verschilt de bescherming van zzp-ers en mkb-ondernemingen (kleinzakelijke klanten) per financieel product en type klant. Kleinzakelijke klanten worden hierdoor onafhankelijk van hun specifieke kennis en deskundigheid per producttype verschillend beschermd.
In de afgelopen jaren hebben zich een aantal problemen voorgedaan in de dienstverlening aan kleinzakelijke klanten. Deze problemen doen de vraag rijzen of de Wft voldoende effectieve bescherming biedt aan kleinzakelijke klanten en of deze eventueel aangepast dan wel uitgebreid moet worden.

In deze consultatie wordt niet een conceptregeling met toelichting voorgelegd, maar een document met zestien vragen.

Meer informatie

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s