Stoere taal van het ministerie van gezondheid

De moderne overheid blinkt uit in stoere taal.
Het ministerie van gezondheid heeft op 4 juli jl. een pareltje afgescheiden, dat vol staat met sappige uitspraken waar niemand tegen kan zijn als ze waar zijn, zoals:

  • Slecht verpleeghuis moet verbeteren of sluiten”
  • “De inzet … maakt duidelijk welke rotte appels er in de mand zitten”
  • Net sluit rond slecht verpleeghuis”
  • “Daar wordt een interventieteam ingezet dat geen enkele maatregel schuwt, zoals vervanging van bestuurders, patiëntenstops en sluiting.”

Als de rijksoverheid dit soort stoere taal bezigt, moet wat er gezegd wordt wel 100% waar zijn.
En dan moet het niet zo zijn dat de verpleeghuizen in problemen zijn geraakt door zwalkend overheidsbeleid. Als wat de rijksoverheid hier schrijft niet waar is of genuanceerd moet worden, is het een ernstige belediging voor alle mensen die werken voor deze instellingen.

Ik hoop dus maar dat het waar is wat het ministerie van gezondheid hier schrijft.

Zou het slecht presteren niet te maken hebben met de bezuinigingen op verpleeghuizen van @mjrijn en het kabinet ?! https://t.co/2UvmtVVI9M

— frans weisglas (@fransweisglas) 4 juli 2016

Meer informatie

Onderstaand het complete nieuwsbericht:

Van Rijn: Slecht verpleeghuis moet verbeteren of sluiten
Nieuwsbericht | 04-07-2016 | 07:00

De inzet om de verpleeghuiszorg te verbeteren werpt zijn vruchten af en maakt duidelijk welke rotte appels er in de mand zitten. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) investeert in goede verpleeghuizen en sluit het net rond slechte.
Dat schrijft de bewindspersoon maandag aan de Tweede Kamer. Van Rijn: ‘Onze ouderen verdienen de best mogelijke zorg. Daarom heb ik dit jaar de bezuiniging van 500 miljoen structureel geschrapt en vorig jaar structureel 200 miljoen vrij gemaakt voor de verpleeghuiszorg. Daarom ook heb ik de inspectie gevraagd mij te rapporteren over waar het niet goed gaat. Daardoor weten we nu dat elf instellingen door de ondergrens dreigen te zakken. Dat is onacceptabel. Achterblijvers moeten verbeteren of sluiten.’

Net sluit rond slecht verpleeghuis
Van Rijn grijpt direct in op die plekken waar de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) de grootste zorgen heeft. Daar wordt een interventieteam ingezet dat geen enkele maatregel schuwt, zoals vervanging van bestuurders, patiëntenstops en sluiting. Dit team bestaat uit mensen van de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren en het ministerie en werkt samen met de Inspectie. Ondertussen blijven deze instellingen onder permanent toezicht staan. Aanvullend kondigt de bewindsman een grootstedelijke aanpak aan, in navolging van de Amsterdamse aanpak.

Vanaf 2017 scores openbaar
Van Rijn wil ook dat mensen weten hoe goed of slecht de verpleeghuiszorg in hun buurt is. Van Rijn: ‘Juist kwetsbare ouderen en hun familie moeten een weloverwogen keuze kunnen maken waar zij de laatste jaren van hun leven doorbrengen.’ Daarom is afgesproken dat vanaf 2017 per locatie openbaar wordt hoe een verpleeghuis presteert. Het gaat dan bijvoorbeeld om medicatieveiligheid, overleg met oudere en familie, het sturen op kwaliteit en de deskundigheid van het personeel. De informatie zal gepubliceerd worden op kiesbeter.nl en zorgkaartnederland.nl.

Verbeteren kwaliteit
Het verbeteren van de kwaliteit van de verpleeghuis- en gehandicaptenzorg is een speerpunt van Van Rijn. Voor de ouderenzorg lanceerde hij met ‘Waardigheid en Trots’ een breed plan om in alle Nederlandse verpleeghuizen liefdevolle zorg door trotse medewerkers te bewerkstelligen. Daarnaast verhoogt hij met het vervolg ‘Waardig leven met zorg’ de invloed van ouderen op de kwaliteit van zorg. Hun wensen moeten bepalen hoe de zorg er uit ziet. Daarom worden die leidend bij de bekostiging en inkoop van zorg.

Vindplaats van dit bericht: het staat hier.

Lees over de zorg in de speech van Marc Chavannes op het VvAA congres, met onder meer

Verantwoording afleggen is nodig. Nagaan of je goed werk levert ook. Maar de transparantie-industrie is een parasiet geworden. En die aandoening is sinds de fluwelen Roer moet Om-revolutie van vorig jaar nog lang niet genezen.

Aanvulling 20 juli 2016

Boudewijn Cremers schreef ook over de zwarte lijst van verpleeghuizen, “Zwarte lijst Van Rijn: het doel heiligt niet altijd de middelen!”. Hij acht het mogelijk dat onzorgvuldige naming & shaming als onrechtmatige daad ten opzichte van zorginstellingen kan worden aangemerkt.
Inhoudelijke informatie is bij Actiz te vinden, zie de pagina over de zwarte lijst, met onder meer de brief die Actiz heeft gestuurd.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s