De interceptiebrief van Jacobs en Van Koppen

Begin dit jaar was er een rel rondom de ‘storing’ in de interceptiefaciliteit van de politie op het moment dat een tap was voorzien op het telefoongesprek tussen oud VVD-wethouder Van Rey en toenmalig staatssecretaris Fred Teeven.

Een interessant document in deze affaire is de brief van de hoogleraren Van Koppen en Jacobs aan het ministerie van veiligheid, waarin de tijdens een gesprek op het ministerie verkregen informatie wordt geïnventariseerd en geanalyseerd en waarin beide heren tot de volgende conclusie komen:

We hebben moeten constateren dat de kern van het tapsysteem in Nederland wordt bestierd door een leverancier waarvan de identiteit voor ons en voor alle Nederlandse burgers verborgen wordt gehouden, vermoedelijk op grond van een contract. Nu zouden wij daarmee kunnen leven, want een functionerende overheid moet wel vaker iets geheim houden voor zijn burgers. Ons ontgaat echter welk belang er in het onderhavige geval met geheimhouding is gediend.

Vanuit rechtstatelijk oogpunt is echter veel erger dat wat de leverancier precies ziet of doet in het tapsysteem ook geheim wordt gehouden voor de overheid. De auditor van de overheid, de ADR, krijgt geen volledig inzicht in de zwarte doos die het tappen in Nederland vormt. Dat geldt ook voor de politie. Daarmee heeft de overheid het volledige zicht verloren op wat er kan gebeuren met taps die, zoals gezegd, ondertussen niet alleen diep ingrijpen in de privacy van de burgers maar ook grote strafrechtelijke consequenties kunnen hebben. Het feit dat een intransparant opererende niet-gekende externe leverancier van een uitermate kritisch rechtsstatelijk proces zich niet aan de regels houdt, zonder dat dat intern wordt opgemerkt, baart zorgen.

Liefhebbers van tech en de juridische kant er van raad ik het lezen van de complete brief aan.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s