Wet gedwongen digitale overheidscommunicatie

Nee, het consultatievoorstel dat net is bekend gemaakt heet niet “Wet gedwongen digitale overheidscommunicatie“, maar zo zou het wel moeten heten.

Het wetsvoorstel over “Modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer” dat op 20 februari jl. ter consultatie is gegaan biedt de basis om digitale communicatie met de overheid verplicht te stellen. Voorzieningen ter bescherming van degenen die digitaal minder vaardig zijn (en dat mogelijk ook niet meer zullen worden, zoals bejaarden) ontbreken volledig.

Daarmee is het een vervolg op de eerdere beslissing van de rijksoverheid (en de wetgever) om alle burgers, dus ook de velen die digitaal minder vaardig zijn, digitale communicatie met de belastingdienst op te dringen. Inmiddels voert de overheid de Blauwe Envelop campagne en verzuimt te vermelden dat er nog steeds geen veilige communicatie met de overheid mogelijk is.

Eerdere adviezen, onder meer van de Nationale Ombudsman werden bij de totstandkoming van de Blauwe Envelop wet in de wind geslagen. Naar degenen die kritiek hebben op gedwongen digitale communicatie met de overheid, zal nu ook wel niet geluisterd worden.

Studiemiddag VAR

De VAR Vereniging voor bestuursrecht organiseert op donderdagmiddag 31 maart 2016 een studiemiddag over dit wetsvoorstel. Uit de VAR-aankondiging blijkt dat het voorstel kort zal worden ingeleid door mr. M.L.M. (Marte) van der Loop (BZK). Bijdragen zullen worden geleverd door:
• Prof. mr. G. (Margriet) Overkleeft-Verburg (emeritus hoogleraar bestuursrecht EUR)
• Mr. dr. A.M. (Aline) Klingenberg (docent bestuursrecht RUG)

De bijeenkomst vindt plaats van 15 tot 17 uur in het Kamerlingh Onnes Gebouw te Leiden (Universiteit Leiden, Faculteit der Rechtsgeleerdheid).

Meer informatie

Over digitale communicatie:

Over de Blauwe Envelop:

Over de onveiligheid van Digid:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s