Toestemming echtgenoot of partner bij verstrekking garanties en zekerheidstelling voor schulden van derden

Het Nederlandse recht kent een bijzondere gezinsbeschermende regeling, die geldt voor mensen die gehuwd zijn en bij geregistreerd partnerschap. Kort gezegd houdt de regeling in dat de echtgenoot of geregistreerd partner (hierna samen te noemen: ‘echtgenoot’) voor bepaalde transacties toestemming dient te geven.

Als die toestemming ontbreekt, kan de echtgenoot de transactie door middel van een schriftelijke verklaring ‘vernietigen’. Als de vernietiging slaagt, komt de wederpartij met lege handen te zitten.

Garantstelling huur

Een voorbeeld van een succesvolle vernietiging is te vinden in een recente uitspraak van de rechtbank Den Haag. In die zaak had de heer X zich in privé garant gesteld ten opzichte van een toekomstige verhuurder voor het door de huurder (een bv in oprichting) nakomen van huurverplichtingen. Toen de huurder drie jaar later in gebreke was met het betalen van de huur, probeerde de verhuurder dit bedrag op de heer X te verhalen.

Nadat de verhuurder de heer X had gesommeerd, ging de echtgenote van de heer X over tot vernietiging van de drie jaar eerder getekende garantieverklaring. Daarmee werd bij de rechtbank succes geboekt. De heer X hoefde niet te betalen.

Tip

Bij overeenkomsten met natuurlijke personen dient er op te worden gelet of toestemming van de echtgenoot nodig is.

Dit betreft onder andere transacties inzake de gezamenlijke woning of de woning die door de echtgenoot alleen wordt bewoond, schenkingen, borgstelling / garantstelling en koop op afbetalingscontracten. Er zijn een beperkt aantal uitzonderingen op het goedkeuringsvereiste.

Meer informatie over het onderwerp van deze tip is te verkrijgen bij de juristen van Pellicaan Advocaten.

Dit artikel is ook gepubliceerd op de website van Pellicaan Advocaten.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s