Nederlands Normalisatie-instituut en de normalisatie van compliance

Uit het bericht van 22 juli jl. op de site van Stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) blijkt dat zij de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 9036 ‘Corporate social responsibility – Guidance for the integration of due diligence in existing risk management systems’ heeft opgesteld in opdracht van de SER-Commissie Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Due diligence?

In het gewone spraakgebruik bij ondernemingen wordt bij een ‘due diligence’ gedacht aan incidentele onderzoeken, bijvoorbeeld in verband met een voorgenomen overname van een onderneming. Bij Praktijkrichtlijn 9036 lijkt het om iets anders te gaan, nl. om implementatie in de bestaande compliance systemen van bepaalde OESO-richtlijnen en de Guiding Principles on Business and Human Rights van de Verenigde Naties (UNGP). Vreemd om in dat verband over ‘due diligence’ te spreken.

European Guide on Standards and Regulation

Een andere recent product van het NEN betreft de European Guide on Standards and Regulation – Better regulation through the use of voluntary standards – Guidance for policy makers. Het NEN schrijft op de site over deze norm:

Standards cannot override the requirements of legislation; in all cases the legislative requirements set by public authorities take precedence over voluntary standards.

What is regulation? Regulation is the way in which public authorities seek to guide or control behaviours. Public authorities have a number of ways to meet their policy objectives and different types of regulatory instruments are available to them. These include legislation and other tools that can support the implementation of policy, such as market-based instruments that directly involve the participation of stakeholders (self- and co-regulatory approaches). In this guide, the term ‘regulation’ means both legislation and other policy actions. It is not restricted to the specific European Union legislative act of the same name. Legislation states what individuals and businesses must do, or must not do, and is usually backed by enforcement and the possibility of sanctions.

In the European Union, legislation is proposed by the European Commission and enacted by the co-legislators of the Council of the European Union and the European Parliament (for the ordinary legislative procedure). Compliance with legislation is mandatory; it is accompanied by enforcement mechanisms and possible sanctions where requirements have been breached. Depending on the type of European legislation, national legislative action by the Member States may be required. For example, European directives shall be implemented by the Member States, most commonly by national legislation; European regulations are directly applicable without further implementing legislation.

Waarom iemand iets zou hebben aan deze in juni van dit jaar gepubliceerde norm, wordt uit de samenvatting niet duidelijk.

Normalisatie

De activiteiten van het NEN op het gebied van compliance lijken vooral relevant voor grote ondernemingen en organisaties.

Bij normalisatie op technisch gebied kan ik me veel voorstellen. Welke rol normalisatie kan spelen op het brede en snel veranderende terrein van naleving van Nederlandse en buitenlandse wet- en regelgeving (‘compliance’) blijft voor mij een interessante vraag, die ik graag (tegen betaling) een keer uitgebreid zou willen onderzoeken.

NB Al eerder schreef ik over de rol van normalisatie bij naleving van wet- en regelgeving, naar aanleiding van de door NEN aangekondigde ISO norm 19600.

Wie is het NEN?

Nog steeds is het lastig om op de site van het NEN te vinden wie zij zijn.
Raadplaag op deze pagina https://www.nen.nl/Over-NEN.htm het pdf bestand ‘Statuten & Huishoudelijk reglement’. Het zou de NEN passen om hier volledig transparant over te zijn.

Meer informatie over Praktijkrichtlijn (NPR) 9036

Meer over de European Guide on Standards and Regulation

  • De European Guide on Standards and Regulation – Better regulation through the use of voluntary standards – Guidance for policy makers kan voor EUR 52 bij het NEN worden gekocht, zie deze pagina (CEN/CLC Guide 30:2015 en).

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Juridisch diversen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s