Spooknota’s geïnspireerd door Europese richtlijnen

Het aannemen van Europese richtlijnen inspireert advertentie- en registeraanbieders, zo blijkt uit een bericht op Fraudehelpdesk.nl., waarin een ondernemer wordt geciteerd, die in het formulier, dat aan ondernemers is verzonden, onder meer het volgende opneemt:

Op 13 juli 2010 heeft de Raad van de Europese Unie de Richtlijn 2010/45/EU aangenomen met betrekking tot de facturatievoorschriften. Alle lidstaten van de Europese Unie waren wettelijk verplicht deze richtlijnen uiterlijk op 1 januari 2013 om te zetten in nationaal recht. De desbetreffende voorschriften gelden bijgevolg ook voor uw onderneming. Om de facturatie en afrekeningsprocessen te vereenvoudigen werd de online-database VAT-IDENTIFICATION opgericht. De opname van uw bedrijfsgegevens …

Het valt op dat de auteur van dit bericht goed kan spellen; de gegevens over de Europese verplichtingen zien er plausibel uit en zijn misschien zelfs juist.

Net als in een eerder bericht van de Fraudehelpdesk over deze partij, wordt gewaarschuwd dat van het bericht de suggestie uitgaat dat sprake is van een verplichting om aan het door de ondernemer aangeboden register deel te nemen; voorts wordt gewaarschuwd voor de lange duur van het contract.

In het spooknota-overzicht van de Fraudehelpdesk komen veel registers voor:

EU Business Register
European Business Administration
European Business Number
Europees Centraal Register
Handel Register voor het MKB
Nederlandse Bedrijven Data Registratie
Nationale Bedrijven Register
Nederlandse Bedrijven Register
Nederlandse Bedrijven Registratie
Public Central Registry
World Company Directory
World Trade Register

Waarschijnlijk wordt hier geprobeerd mee te liften op de registratieactiviteiten die diverse overheden ontplooien.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Spooknota’s geïnspireerd door Europese richtlijnen

 1. [anoniem] zegt:

  Ik ben zo naïef (lees: dom) geweest het formulier in te vullen, maar bleek volgens de piepkleine lettertjes een contract te zijn aangegaan voor 3 jaar lang € 677,- per jaar betalen voor een onvindbaar register.
  De zender is echter vasthoudend, verhoogt kosten vanwege uitblijven van mijn betaling en stelt inmiddels keihard een deadline middels haar eigen ‘juridische’ afdeling.
  Wat moet ik hierop doen?

 2. [anoniem] zegt:

  Dank voor uw reactie.
  Ik heb inmiddels opnieuw gewezen op de buitensporig hoge kosten van een (onvindbaar!) online register, gedreigd met het actief waarschuwen via on- en offline media en de laatste kans gegeven tot een schikking.
  Van evt. vervolg zal ik geïnteresseerden/mede-slachtoffers via comments hier op de hoogte houden.

 3. anoniem zegt:

  Hoe staat het hiermee?

  • johanvdo zegt:

   Bdnkt voor je belangstelling. Ik ontkwam er niet aan een regeling te treffen: 1 jaar betalen en de rest kwijtgescholden krijgen (heb aan hun geboden ‘service’ werkelijk niets gehad natuurlijk).

   Ze zijn zeer zelfovertuigd en spelen dit spelletje zonder gêne.

   Ik kan me voorstellen dat de enige oplossing zou zijn met andere slachtoffers collectief te procederen onder mom van ‘misleiding’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s