De kleine en de grote geldezel en de social media

LinkedIn wordt gebruikt om personen te vinden die mee willen werken aan fraudepraktijken, zo bleek uit een gesprek dat ik onlangs voerde met een ondernemer. Hij werd door een LinkedIn ‘contact’ benaderd om als geldezel op te treden (maar dan wel voor een veel groter bedrag dan waar de geldezels die ik eerder op dit blog besprak mee bezig waren). De contactpersoon stelde voor dat er substantieel betalingsverkeer via de rekening van de ondernemer zou verlopen; hij zou er een flink bedrag aan kunnen overhouden.

Over de kleine geldezels bestaan de nodige verhalen. Over ‘grote‘ geldezels heb ik tot nu toe geen verhalen gelezen. Wat niet is, kan natuurlijk komen.

NB De ondernemer die ik aan de lijn had, was niet van plan om verder te gaan met zijn contact. Hij ging een en ander melden bij de overheid.

Aanvulling 4 januari 2016
Dat LinkedIn een mooi platform is voor criminelen, wordt geïllustreerd door het verhaal van Sjaak Scheffer op Linkedin/Pulse, onder de titel Poging tot ID diefstal. Hij vertelde over de geraffineerde manier waarop de fraudeur te werk ging. Scheffer achterhaalde via een omweg de geografische locatie van de fraudeur. Hij zat in Lagos.
Wat overigens niet betekent dat internetcriminelen alleen uit Nigeria komen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s