Koppige overheid

In haar artikel ‘Koppige overheid‘ in het Advocatenblad van mei 2015 beschrijft Tatiana Scheltema dat de overheid niet zo van wetten en regels houdt.
Ze meldt een reeks van zaken, waarvan vele de pers hebben gehaald, onder meer de bekende zaak waarin het ministerie van financiën een beslissing van de rechter over het horen van getuigen negeerde. Het liep zo ver op dat de president van het gerechtshof besloot strafaangifte te doen tegen het ministerie wegens beïnvloeding van getuigen (ambtenaren). Ze gaat in op de problemen met het strafrechtelijke snelrecht en maakt melding van de laatdunkende houding ten aanzien van het recht van de voorgangers van de huidige minister en staatssecretaris op het ministerie van veiligheid – notabene het ministerie verantwoordelijk voor de rechtsstaat – met onder meer pogingen om beslissingen van officiële instanties inzake gedetineerde personen te frustreren.

Geïnterviewde wetenschappers laten weten dat deze houding jegens het recht een trend weerspiegelt, waarbij de regels moeten wijken voor het ‘resultaat’. Ook oud-Ombudsman Brenninkmeijer komt aan het woord.

Een lezenswaardig artikel.

Ik sluit me aan bij Scheltema’s conclusie dat het de vraag is of wel te verkopen is dat de overheid zich niet aan de regels houdt, terwijl er van ondernemer en burger blinde gehoorzaamheid wordt verwacht.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s