Identiteitsfraude zal steeds vaker gaan voorkomen. Op de site van De Correspondent is een verhaal van Maurits Martijn over een slachtoffer gepubliceerd. In dit artikel deed iemand zich voor als woningverhuurder en vroeg allerlei vertrouwelijke gegevens op bij het slachtoffer (werkgeversverklaring, een kopie paspoort en een aantal loonstroken) en gebruikte deze vervolgens om fraude te plegen. Het artikel illustreert wederom dat grote voorzichtigheid is geboden bij het afgeven van dit soort informatie aan ‘vreemden’.
Lees het artikel op De Correspondent.
Aanvulling 22 december 2014
Degene die meer wil weten over voorkoming van ID-fraude doet er goed aan de pagina op politie.nl over dit onderwerp te lezen. Deze pagina is veel beter dan andere informatie die ik op het internet aantrof. Onder meer:
Verstrek nooit persoonlijke gegevens als bankrekeningnummer, pasnummer, pincode, betaalcode of persoonsgegevens als naam, geboortedatum of adres:
– per telefoon of e-mail;
– op een website via een link in een e-mail, waarbij gevraagd wordt uw persoonlijke gegevens in te vullen;
– per post: deze gegevens kunnen de fraudeurs gebruiken om uw rekening te plunderen of bij een bank een lening aan te vragen op uw naam;
– scherm uw persoonlijke pagina’s op Hyves of Facebook zo goed mogelijk af.Vernietig alle papieren met persoonlijke gegevens zodanig dat het onleesbaar is voordat u deze weggooit. Gebruik een papierversnipperaar.
Ga altijd voorzichtig om met persoonlijke informatie:
– bewaar persoonlijke documenten op een veilige plaats;
– meld altijd het verlies van persoonlijke documenten, zoals uw paspoort, id-kaart, rijbewijs en bankpassen bij de politie, uw bank en bij de gemeente;
– geef niet zomaar een kopie van uw paspoort, id- kaart of rijbewijs. Streep uw burgerservicenummer door bij het geven van een kopie van uw paspoort of id-kaart aan bijvoorbeeld een hotel. Hierdoor hebben de fraudeurs niet veel aan de kopie.