Te laat indienen financiële gegevens door pensioenfondsen leidt tot oplegging bestuurlijke boete door DNB en openbaarmaking

DNB heeft gisteren bekend gemaakt dat aan twee pensioenfondsen bestuurlijke boetes zijn opgelegd wegens het te laat inleveren van gegevens. Het betreft:

  • Stichting Pensioenfonds Loodswezen (boete van EUR 17.500), meer informatie hier
  • Stichting Pensioenfonds Transmark (boete van EUR 13.750), meer informatie hier

Deze beslissingen zijn nog niet definitief, het gaat hier namelijk om de eerste beslissing van DNB, waartegen nog bezwaar kan worden gemaakt.

Het illustreert de ernstige gevolgen die het niet stipt naleven van de regels kan hebben. In het geval van Stichting Pensioenfonds Transmark gaat het om gegevens die negen dagen te laat waren ingeleverd, voorts speelde een rol dat eerder kwartaalgegevens te laat waren ingeleverd. Stichting Pensioenfonds Loodswezen leverde de bewuste gegevens acht dagen te laat in en had eveneens eerder kwartaalgegevens te laat ingeleverd. In het gewone leven zou je voor zoiets een berisping krijgen met de melding dat er de volgende keer een boete volgt. Maar zo gaat het niet in het financiële toezicht.

Niet alleen kregen deze twee pensioenfondsen beiden een boete. Ook werd de boete openbaar gemaakt (al staat nog bezwaar open), zodat de namen van de pensioenfondsen in allerlei integriteitsregistraties van banken en anderen kunnen worden opgenomen. Openbaarmaking is een vorm van straffen die niet ongedaan kan worden gemaakt.
Voorts heeft dit gevolgen voor de antecedenten van de bestuurders van deze pensioenfondsen.

Aanvulling 4 juli 2014 | DNB stuurt voorzitter pensioenfonds weg
DNB is druk bezig met pensioenfondsen, zo blijkt ook uit de publiciteit rondom het gedwongen vertrek van de voorzitter van het pensioenfonds voor de schilders, artikel NU.nl, dat verwijst naar berichten in het FD (achter de betaalmuur, 1, 2, 3). Titel van het tweede artikel ‘Ik was niet gedienstig genoeg voor DNB’.
Het is kennelijk wennen om weer zoals vroeger met de pet in de hand bij de overheid langs te moeten.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s