Symposium ‘Accountant & Governance’, donderdag 10 januari 2014 (Erasmus Universiteit Rotterdam)

Op 10 januari a.s. is in Rotterdam een symposium, dat interessant is voor iedereen die de ontwikkelingen rondom de accountancy en het rechtspersonenrecht volgt. Onderstaand de intro van de organisator, het Ivo Center for Financial Law & Governance (iCFG):

Ontwikkelingen rondom de governance van accountantsorganisaties en de rol van accountants bij beursvennootschappen en financiële ondernemingen
Van de ‘boekhoudschandalen’ bij Enron, WorldCom en Ahold aan het begin van deze eeuw, tot het verwijt van nalatigheid in de financiële crisis: de beroepsgroep van accountants ligt al geruime tijd onder vuur. Het afgelopen decennium heeft dan ook een forse groei van wet- en regelgeving voor accountants(sorganisaties) laten zien. Versterking van het publiekrechtelijke toezicht door AFM en DNB en van de onafhankelijkheid van de accountant(organisatie) zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.

Veel minder aandacht is er tot op heden voor de interne governance van accountantsorganisaties en de verhouding tot het publiekrechtelijke toezicht. Daarnaast zijn de meningen verdeeld over de vraag welke rol de accountant dient te hebben in de corporate governance bij beursvennootschappen en financiële ondernemingen, en hoe accountants aan deze rol invulling dienen te geven. Zijn de vele wijzigingen in wet- en regelgeving en het optreden van de toezichthouders op dit terrein effectief? Of moet worden gezocht naar andere governance arrangementen? Vanuit uiteenlopende perspectieven zal tijdens dit symposium door gezaghebbende sprekers aan deze vragen aandacht worden geschonken.

Te bespreken onderwerpen zijn interne governance van accountantsorganisaties en het toezicht van de AFM, ontwikkelingen in de wet- en regelgeving vanuit het perspectief van de accountant, de interactie tussen de auditor en het audit committee, de rol van accountants binnen de corporate governance van beursvennootschappen en financiële ondernemingen en wat (institutionele) beleggers verwachten van accountants.

Sprekers:

  • Prof. mr. J.B.S. (Steven) Hijink, hoogleraar Jaarrekeningenrecht
  • Mr. drs. G.J. (Gerben) Everts RA, bestuurslid Autoriteit Financiële Markten
  • Drs. R. (Rients) Abma, directeur Eumedion
  • Drs. M. (Martine) Frijlink, bestuurslid KPMG Accountants N.V.
  • Prof. dr. J.A. (Jaap) van Manen, hoogleraar Corporate Governance
  • Mr. M.A.A. (Ashraf) Khan, hoofd afdeling Governance & Accounting bij De Nederlandsche Bank
  • Drs. H. (Huub) Wieleman RA, voorzitter NBA en partner Deloitte
  • Prof. dr. A. (Auke) de Bos RA, hoogleraar Bedrijfseconomie Erasmus School of Law en partner Ernst & Young

Meer informatie en aanmelding op de site van de Erasmus Universiteit.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht bij rechtspersonen, Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s