Slechte beurt vastgoedjournalisten in artikel over het kadaster / FD rectificeert

De gespecialiseerde vastgoed journalisten Gaby de Groot en Vasco van der Boon van Het Financieele Dagblad zaten er in hun artikel van 31 december 2012 onder de kop ‘Meer mist in Kadaster over transacties met vastgoed’ volledig naast.

Zij baseerden hun artikel uitsluitend op onjuiste informatie afkomstig van het kadaster, kennelijk zonder de ontvangen informatie te verifiëren of te toetsen bij andere bronnen, zoals bijvoorbeeld de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) of deskundigen uit de vastgoedwereld. Iemand die enigszins bekend is met de regels die gelden voor notariële en andere akten, en met het belang van die akten voor de overdrachtsbelasting, behoort te weten dat onderwerpen als de koopprijs juist wel altijd worden vermeld.

Uit een bericht dat vorige week in Het Financieele Dagblad verscheen, blijkt dat de krant zich volledig achter het kadaster verschuilt en de onkunde van de eigen journalisten niet wil toegeven. Een veel zorgvuldiger voorbereiding van dit artikel was op zijn plaats geweest en mag van een ‘kwaliteitskrant’ als Het Financieele Dagblad worden verwacht.

Ik vind dat Het Financieele Dagblad hier een slechte beurt heeft gemaakt, niet alleen met de plaatsing van het oorspronkelijke artikel, maar ook met de rectificatie. De krant heeft bij mij heel wat goed te maken.

Onderstaand het bericht dat op de KNB-site over de artikelen in Het Financieele Dagblad verscheen:

Eerdere cijfers Kadaster over ontbreken koopsom onjuist
19 februari 2013

De cijfers van het Kadaster waaruit blijkt dat het aantal registraties zonder koopsom toeneemt, kloppen niet. Dit meldt het Kadaster na nieuw onderzoek. In plaats van de 335 eerder genoemde particuliere woningverkopen die in de eerste helft van vorig jaar zouden zijn geregistreerd zonder koopsom, blijkt het nu om slechts 3 gevallen te gaan.

Het Financieele Dagblad (FD) kopte 31 december ‘Meer mist in Kadaster over transacties met vastgoed’. Hierin stond dat het aantal Kadasterregistraties waarbij de koopsom ontbreekt, toeneemt. Dit zou komen doordat notarissen, banken en vastgoedpartijen steeds minder data deponeren over vastgoedtransacties. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft het Kadaster toen om nadere uitleg gevraagd over de informatie die is verstrekt. Hierop volgde een onderzoek van het Kadaster.

Digitale onderzoeksopdracht
De fout van eind 2012 is ontstaan doordat het Kadaster een fout heeft gemaakt met de digitale onderzoeksopdracht. Hierdoor zijn aktes die niets te maken hebben met de koop van onroerend goed toch meegenomen in de telling. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om aktes voor ruilverkavelingen en echtscheidingen.

Andere cijfers
Uit de nieuwe gegevens blijkt niet alleen dat het aantal particuliere woningverkopen zonder koopsom niet klopt, maar ook de cijfers van de bedrijfsmatige en agrarische onroerendgoedtransacties zijn niet juist. In december werd gezegd dat bij een kwart van de onderlinge woningverkopen door professionele partijen geen koopsom wordt genoemd. Dit blijkt nu in veertien gevallen zo te zijn. Bij agrarische onroerend goed gaat het om elf aktes in plaats van de eerdere genoemde 8 procent van het totale aantal.

Voorkomen
Het Kadaster betreurt dat er op basis van onjuiste cijfers een artikel is gepubliceerd in het FD en meldt dat er stappen zijn genomen om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen. Het FD heeft de nieuwe onderzoeksresultaten inmiddels ook gemeld in een artikel van maandag 18 februari.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s