Grondrecht op niet-digitale communicatie met de overheid (naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van financiën over de uitsluitend digitale communicatie tussen belastingdienst en burger)

De Nederlandse overheid kondigt aan dat de communicatie tussen burger en belastingdienst in de toekomst volledig digitaal gaat worden. Zie hierover het bericht over de brief van de staatssecretaris van financiën. Daarin wordt verwezen naar de brief aan de kamer. De staatssecretaris vertelt in de brief veel over de besparingen die de papierloze communicatie gaat opleveren. Maar over de positie van de digibete burger en de burger die de ICT van de overheid niet vertrouwt, wordt niet meer gezegd dan:

Wel beseft het kabinet dat er mensen zijn in de samenleving die niet de beschikking hebben over de benodigde vaardigheden en middelen om elektronisch te kunnen communiceren. Deze burgers zal gerichte ondersteuning geboden worden.

De vraag is natuurlijk of de huidige en toekomstige digibete burgers wel ooit in staat zullen zijn om het digitale gebeuren te begrijpen. Nu al begrijpen veel computergebruikers nauwelijks wat er op hun computer gebeurt, lees daar alle berichten op security.nl maar op na. Verder is de vraag of de overheid in staat is om de ICT bij de belastingdienst zo te organiseren dat misbruik wordt voorkomen. Het is niet lang geleden dat fraudeurs in staat blijken grootschalig met de DigiD van particulieren te frauderen, zie het bericht op security.nl daarover. Heeft de staatssecretaris het iOverheid rapport van de WRR wel gelezen (*) ?

Ik ben van mening dat het nog veel te vroeg is voor een uitsluitend digitale communicatie met de belastingdienst en andere bestuursorganen.

(*) Nu er een kabinetsreactie is gegeven moet toch iemand het rapport hebben gelezen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s