Knelpunten bij Invoeringswet flexbv lijken opgelost, nieuwsbrief KNB over de flexbv

Onderstaand de nieuwsbrief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie KNB over de invoeringswet flexbv.

Knelpunten bij Invoeringswet flex-bv lijken opgelost
Nieuwsbrief KNB, 29 september 2011

De discussie over de notariële tussenkomst is volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie geen onderdeel van de Invoeringswet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht. Opstelten zei dit in het overleg met de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie op 26 september 2011. Verder werd gesproken over de terugvordering van onterecht uitgekeerde bonussen aan bestuurders (claw back), besparingen, fraudegevoeligheid en enkele technische verbeteringen van deze wet.

Ed Groot (PvdA) gaf aan dat het amendement Tang/Irrgang over de claw back de behandeling van de invoeringswet lang heeft opgehouden. Dit amendement was enigszins geforceerd aan de invoeringswet gehangen. Het amendement is inmiddels opgenomen in de zogenaamde ‘claw back-wet’ waar het eigenlijk ook thuishoort. De minister gaf aan dat hij de grote lijnen van het amendement steunt en mee zal helpen om hiervoor de juiste formulering te vinden. Deze toezegging van de minister was voor PvdA en SP voldoende om het amendement bij de flex-bv in te trekken.

Nieuw wetsvoorstel
Madeleine van Toorenburg (CDA) wilde weten hoe het plan in de bedrijfslevenbrief van minister Verhagen van Economische Zaken Landbouw en Innovatie zich verhoudt tot de flex-bv. In deze brief geeft Verhagen aan dat notariële tussenkomst in zijn ogen alleen noodzakelijk is wanneer aandeelhouders niet kiezen voor standaardstatuten. Minister Opstelten gaf aan dat de discussie over de notariële akte geen onderdeel is van de invoeringswet en dat hij dit wetsvoorstel daar ook niet mee wil belasten. Hij hoopt dat de invoeringswet snel door de Tweede Kamer zal worden aangenomen. Uit de bedrijfslevenbrief blijkt dat ook minister Verhagen het van belang vindt dat de lopende wetswijziging van het bv-recht voortvarend wordt afgerond. Over de jongste plannen van de beide ministers zal een nieuw wetsvoorstel worden voorbereid. Opstelten heeft toegezegd dat hij in dat kader met een volledige afweging zal komen van argumenten die voor en tegen de notariële akte pleiten zodat de Kamer tot een zorgvuldige gedachtevorming kan komen.

Fraudegevoelig
Louis Bontes (PVV) vindt dat de invoeringswet bijdraagt aan een gunstig ondernemersklimaat door vermindering van regeldruk en administratieve lasten. Hij geeft echter wel aan dat zijn partij zich ernstig zorgen maakt over de fraudegevoeligheid van het wetsvoorstel. Er hoeft niet langer 18.000 euro gestort te worden zoals voorheen het geval was. Die drempel is er volgens Bontes niet meer en mensen kunnen tevens wegkomen met summiere statuten. Opstelten denkt dat er absoluut geen reden is om te zeggen dat dit wetsvoorstel het moeilijker maakt om fraude te bestrijden. Het kabinet zet hard in op fraudebestrijding en zal hierop blijven monitoren.

Technische verbeteringen
De VVD en het CDA hebben enkele amendementen ingediend. Volgens Ard van der Steur (VVD) beogen deze technische verbeteringen van het wetsvoorstel. Opstelten heeft te kennen gegeven inhoudelijk akkoord te gaan met deze amendementen. Volgende week dinsdag 4 oktober zal over het wetsvoorstel en de amendementen worden gestemd.

Lees in aankomend Notariaat Magazine meer over de ontwikkelingen op het gebied van bv-recht.

Dit bericht staat ook op de site van de KNB.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering van het bv-recht, Modernisering ondernemingsrecht, Rechtspersonenrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s