Het gebruik van LLP’s in Nederland

Op de Nederlandse markt zijn aanbieders van LLP’s (Limited Liability Partnerships) actief die Nederlandse ondernemers voorspiegelen dat het een interessant alternatief zou zijn voor vennootschap onder firma en (flex) bv. Zie bijvoorbeeld het artikel van Plaggemars en de berichten (ook van rechtsvorm aanbieders) op HigerLevel (zoeken op “LLP”). Ook was er belangstelling voor de LLP vanwege het wetsvoorstel inzake de personenvennootschap; dat is niet relevant meer omdat dit wetsvoorstel is ingetrokken.

De LLP, Limited Liability Partnership, is een rechtsvorm uit Engeland en de VS met kenmerken van een personenvennootschap, met als belangrijk verschil dat de vennoten beperkt aansprakelijk zijn (intro Wikipedia).

In 2007 is onderzoek gedaan naar de rechtsvorm en gebruik van LLPs en LLCs. Die informatie lijkt me nog steeds interessant. Op deze plaats is een vergelijking (bijlage bij een parlementair stuk) te vinden tussen een aantal rechtsvormen, nl. de LLP uit de VS, de LLP uit de UK, de LLC uit de VS, de personenvennootschap (niet meer relevant omdat wetsvoorstel is ingetrokken) en de flexibele besloten vennootschap (onder het nieuwe recht). Zie verder:

  • Rapport (2007), html; zie ook website WODC
  • De brief naar aanleiding van het onderzoek (2007), html
  • Verslag naar aanleiding van de brief (2008), html

In de Nederlandse juridische literatuur is ook aandacht voor de LLP, zie onder meer “Rechtsvorm en gebruik van LLP’s en LLC’s”, J.M. Blanco Fernández, M. van Olffen (2009).

Let goed op!

Voor internationaal opererende ondernemingen is het interessant te onderzoeken of de Engelse LLP voordelen biedt. Of dit – mede gelet op de kosten van de begeleiding in de UK – voor puur in Nederland actieve ondernemingen wel interessant is, zal goed moeten worden bekeken, waarbij niet alleen de oprichtingskosten in aanmerking moeten worden genomen, maar ook de kosten van instandhouding (zowel in de UK als in Nederland).

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering van het bv-recht, Rechtspersonenrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s