Nieuwe ontwikkelingen in de regelgeving voor advocaten

De minister van veiligheid en justitie stelt voor het toezicht op naleving van advocaten neer te leggen bij een nieuw onafhankelijk college. Dit betekent ook dat het Wwft-toezicht wordt weggehaald bij het Bureau Financieel Toezicht. Zie hierover de internetconsultatie en het bericht op rijksoverheid.nl.

Onnodige bureaucratie moet worden voorkomen & wie gaat het betalen?

Modernisering van het toezicht op de advocatuur is wat mij betreft welkom, echter ik maak me wel zorgen over een algemene tendens van bureaucratisering. Er worden steeds meer eisen gesteld die niet leiden tot een verbeterde beroepsuitoefening maar wel tot allerlei overbodige “toneelstukjes” die voor de lieve vrede moeten worden opgevoerd.

Neem bijvoorbeeld het “kantoorhandboek” dat tegenwoordig door de Nederlandse Orde van Advocaten wordt voorgeschreven, niet alleen voor de grote advocatenkantoren, maar ook voor de kleintjes. De Orde heeft dan wel een voorbeeldhandboek voor de (kleinere) kantoren gemaakt, maar dat moet gekocht worden van een softwareleverancier die vervolgens probeert zijn producten te slijten. Een doorlopende versie als tekstbestand is niet te verkrijgen. Vervolgens zal er iemand moeten nadenken over het ten behoeve van het eigen kantoor “invullen” van het kantoorhandboek en zal het handboek bekend moeten worden gemaakt aan allen die werkzaam zijn in het kantoor. Aan de praktijk binnen de kleinere kantoren verandert het kantoorhandboek helemaal niets. Ik meen dat het kantoorhandboek niet zinvol is en voor kantoren met minder dan vijftig advocaten moet worden afgeschaft.

Overbodige bureaucratie kost geld en zal er voor zorgen dat de advocatuur alleen maar duurder wordt. Ik zal de ontwikkelingen daarom kritisch gaan volgen.

Reactie Nederlandse Orde van Advocaten

De Nederlandse Orde van Advocaten is niet blij met het voorstel. In een persbericht schrijft de Orde:

7 juli 2011
Toezicht op advocaten in consultatie
Staatssecretaris zet onafhankelijkheid advocatuur onder druk

Het wetsvoorstel naar aanleiding van het rapport van de Commissie van Wijmen dat op 7 mei 2010 bij de Tweede Kamer is ingediend, is op verzoek van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aangehouden. Dit wetsvoorstel voorziet onder meer in het opnemen in de Advocatenwet van de kernwaarden van de advocatuur, te weten onafhankelijkheid, partijdige belangenbehartiging, deskundigheid, integriteit en vertrouwelijkheid.

Reden voor het verzoek tot opschorting van de parlementaire behandeling is gelegen in het feit dat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie het voorstel wil aanvullen met een nota van wijziging. Deze tweede nota van wijziging betreft niet zozeer een wijziging van het reeds ingediende wetsvoorstel maar het presenteren van een nieuw toezichtmodel op de advocatuur.

De Orde is al geruime tijd aan de slag met het verbeteren van het toezicht en heeft daartoe Docters van Leeuwen aangetrokken als kwartiermaker. Docters van Leeuwen adviseerde in maart 2010 over verbeteringen in het toezicht op de advocatuur.

De tweede nota van wijziging die nu in openbare consultatie voor ligt, betreft een toezichtmodel dat op een aantal wezenlijke onderdelen afwijkt van het model dat de Orde voor ogen heeft. Algemeen deken Jan Loorbach: “De voorstellen zorgen voor een toename van controle van de overheid op de advocatuur. Daarmee komt de onafhankelijkheid van de advocaat onder druk te staan. Het is onbegrijpelijk en teleurstellend dat het ministerie de Orde niet het door ons ontwikkelde systeem laat beproeven.”

De reactietermijn op de tweede nota van wijziging sluit 1 oktober 2011. De komende periode zal de Orde in nauw overleg met de achterban een reactie opstellen.

Voorts staat er op de site van de Orde nog een bericht (het lijkt er overigens op dat er uit het slot tekst is weggevallen):

(7 juli 2011) Een ‘college van toezicht’ wordt straks eindverantwoordelijk voor het toezicht op de advocatuur. Dit onafhankelijke college bestaat uit drie personen die een landelijk en integraal toezichtbeleid gaan ontwikkelen, waaronder ook de controle op witwassen. De toezichthouder rapporteert jaarlijks in het openbaar over zijn werkzaamheden. Dit schrijft staatssecretaris Fred Teeven in een wetsvoorstel en toelichting dat vandaag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. Ook is het voorstel via http://www.internetconsultatie.nl/  opengesteld voor reacties.
De lokale dekens blijven de feitelijke toezichthoudende werkzaamheden uitvoeren. Zij kunnen zelfstandig functioneren, binnen het door het college ontwikkelde landelijk uniforme toezichtbeleid. In uiterste gevallen kan het college hen ontslaan.
Verder kan het college eigen toezichthouders aanwijzen. Dat kunnen andere leden van de raad van een lokale orde zijn of medewerkers van het bureau van het college. In specifieke onderzoeksgevallen kan de expertise van een externe accountant worden ingeschakeld.
De Orde is niet te spreken over dit voorstel van Teeven: ‘De voorstellen zorgen voor een toename van controle van de overheid op de advocatuur. Daarmee komt de onafhankelijkheid van de advocaat onder druk te staan’, aldus algemeen deken Jan Loorbach in het .

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Kantoororganisatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s