Overheid start met datamining rechtspersonen

Op 1 juli 2011 wordt datamining officieel in het Nederlandse rechtspersonenrecht geïntroduceerd als de Wet controle op rechtspersonen in werking treedt. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie gaat met ingang van die datum gegevens verzamelen over alle in Nederland actieve rechtspersonen, dus zowel rechtspersonen naar Nederlands recht (als de besloten vennootschap, de naamloze vennootschap en de stichting) als buitenlandse rechtspersonen met een (neven)vestiging in Nederland.
Lees mijn artikel zoals op 6 mei 2011 op Accountancynieuws.nl is geplaatst, het kan als los artikel (pdf) worden geraadpleegd.

Aanvulling 24 oktober 2011
Grote verwachtingen spreken uit het bericht van de rijksoverheid van 24 oktober 2011, intro:

De structuur van terroristische netwerken kan met behulp van computermodellen beter worden voorspeld en geanalyseerd. Dat concludeert voormalig Apache-vlieger Roy Lindelauf in zijn proefschrift ‘Design and analysis of covert networks, affiliations and projects’, waarop hij vandaag promoveert op de Universiteit van Tilburg.

Aanvulling 7 februari 2012
Zie over de risico’s van datamining ook het bericht over de nieuwe publicatie van het Rathenau Instituut.

Aanvulling 11 september 2012
Gisteren is de website van de dienst Justis, die zich bezighoudt met de Wet controle op rechtspersonen, life gegaan. Op deze site is een speciale pagina over de wet te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering van het bv-recht, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Modernisering ondernemingsrecht, Rechtspersonenrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Overheid start met datamining rechtspersonen

  1. Arthur zegt:

    Goed dat u aandacht geeft aan de WCR. Los van de sterk oplopende kosten van de IT systemen tijdens de ontwikkeling zijn de nodige kanttekeningen te maken over de effectiviteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s